I förra veckan skickades en skrivelse till Migrationsverket med innebörden att Fårösund inte kan ta emot fler än 50-60 asylsökande. Ordförandena från Fårö Fårösunds Företagarförening, Bunge sockenförening, PRO i Bunge samt SPF i Bunge hade skrivit under. Talespersonen Ted Ljungqvist sa bland annat:

– Jag tycker det är viktigt att säga att det inte är så att vi är negativt inställda i största allmänhet och inte vill ställa upp och ta emot någon. 50-60 stycken är vi positiva till att vi kan klara av, men kommer det 250 asylsökande på en och samma dag till ett samhälle där det bor 800 personer så blir det stora påfrestningar, det förstår ju alla.

Men när Helagotland.se gick ut med nyheten om skrivelsen var det många i Fårösund med omnejd som blev förvånade. Det visade sig att beslutet att skicka skrivelsen inte har förankrats i de föreningar som var avsändare. Till exempel visste inte Linda Lidholm som sitter i styrelsen för företagarförningen någonting om skrivelsen. Så här skriver hon på Facebook:

"Jag, som ägare av Café Maffen samt sittande i styrelsen i Fårö och Fårösunds företagarförening står inte bakom skrivelsen (...) Jag har varken sett den eller hört talas om den innan jag läste den på nätet igår."

Nu ska Lisa Lidholm tillsammans med bland andra Lisa Blochmann gå ut i sociala medier via andra kanaler för att ge en annan bild.

– Vi är minst lika många och kanske fler som tror att vi visst klarar det här. När något sådant här är på gång i ett samhälle tror jag att människor mår bäst av att engagera sig, säger Lisa Blochmann.

Hon har förståelse för oron människor känner och menar att det är olyckligt att beskeden från Migrationsverket dröjer.

Men hon vill att människor ändå ska våga se det positiva med att det kommer nya människor till norra Gotland.

– Vi behöver bli fler. Sen är det ju inte så att alla de som kommer ska stanna här. Vi pratar om asylboende och att ge människor tak över huvudet under en begränsad tid.

Lisa Blochmann är kritisk till formuleringen i skrivelsen om att Fårösund är ett samhälle på 800 personer och att 250 asylsökande därför blir för många.

– I Fårösund med omnejd, och med Fårö, inräknat är vi snarare 2000 invånare. Det är man noga att poängtera när vi vill ha saker som simhall och bibliotek, men inte i det här sammanhanget.