"Vi känner oss välkomna på Gotland"

Ett 100-tal kom till Region Gotlands möte. Så kan du hjälpa asylsökande på som kommer till ön.

Foto: Simon Frid

FLYKTINGMOTTAGANDET2015-09-09 21:20

Region Gotland valde att under onsdagskvällen hålla ett informationsmöte om etableringen av asylboende på Gotland. På plats fanns ett 100-tal intresserade gotlänningar.

– Det är första gången som Region Gotland, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen har ett möte tillsammans för att beskriva läget, säger Cecilia Krook, projektledare hos Region Gotland.

LÄS: Akut brist på flyktingbostäder

På plats fanns Therese Lindström, Migrationsverket, och Björn Palmqvist, Arbetsförmedlingen, som berättade om sina roller i asylmottagandet. Therese Lindström kommer att vara ansvarig för Migrationsverket på Gotland och intresset är stort för att arbeta på myndigheten.

– Vi har åtta tjänster och fått in 600 ansökningar om att få jobba hos oss. Teamet kommer vara tillgängligt för dem som finns på alla asylboende på ön, säger Therese Lindström.

LÄS: Enighet kring gotländskt asylmottagande

När de hade pratat färdigt fick publiken lyssna på Akram och Ayesha Ilja som kom till Gotland i september förra året. De flydde från den palestinska staden Gaza. Akram arbetar för tillfället på Uppsala Universitet Campus Gotland och Ayesha arbetar på Visby lasarett.

– Vi känner oss välkomna på Gotland. Ni har varit väldigt bra på att ta emot oss, säger Akram Ilja och radar upp exempel som hur deras barn blivit välkomnade av skolan.

På grund av att de inte fick svenska personnummer förrän under sommaren, så dröjde det innan föräldrarna kunde börja på SFI (svenska för invandrare, reds anm).

– Problemet var att få undervisning i svenska när vi kom hit. Vi ville väldigt gärna lära oss snabbt. Jag måste vara godkänd i svenska på gymnasienivå för att kunna arbeta som läkare. Samtidigt som Visby lasarett verkligen vill ha min kompetens, säger Ayesha Ilja som är gynekologi- och förlossningsspecialist.

TIPS: Om man vill hjälpa som gotlänning.

Familjehem - Region Gotland söker familjhem till ensamkommande barn som kommer till Gotland.

God man - Regionen söker goda män för ensamkommande barn.

Delta i språkkafé - Almedalsbiblioteket och ABF arrangerar språkkafé där alla är välkomna. Nyanlända kan komma dit för att träna svenska och träffa andra.

Frivilligorganisationer - Det finns flera organisationer som bedriver volontärverksamhet. Dit kan man anmäla sig som frivillig.

Läs mer på regionens hemsida här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om