Under torsdagsförmiddagen träffades organisationerna bakom "Operation vinternatt" och Region Gotland. På mötet diskuterade man EU-migranternas framtida boendesituation på ön.

– Vi har tre olika alternativ för var de ska bo under vintern. Ett av dem är Axelsro, där EU-migranterna även bodde under förra vintern, säger Göran Wahlqvist, verksamhetsledare för Röd korset.

Han säger att man helst vill ha en lösning som gäller över en längre tid.

– Vår målsättning är att hitta något där de kan bo under hela året. Vi hoppas på en långsiktig lösning, säger Göran Wahlqvist.

LÄS: Migranterna utan tak när kylan kommer

Besked om en framtida lösning kommer inom kort. För tillfället uppskattar Göran Wahlqvist att det finns 40-50 EU-migranter på ön. Under mötet diskuterade man också Region Gotlands åtaganden och regionen kommer ha med frågan kring hanteringen av EU-migranterna i nästa års budget.

– Vi har diskuterat frågan hur vi ska klara det den här vintern. Vi har sonderat möjligheterna och lyssnat av hur frivilligorganisationerna ser på sina insatser, säger Björn Jansson (S), regionstyrelsens ordförande som var med på mötet.

– Vi har sagt att vi är beredda att ställa upp inom rimliga ramar.

Är det självklart för er att ställa upp?

– Det finns EU-migranter på ön. Då måste vi försöka hantera det, så att allting fungerar på ett bra sätt. Nu gör vi en bedömning utifrån hur det ser ut för tillfället, säger Björn Jansson.