Det döda vildsvin som hittades på en liten väg på Gotland i slutet av januari är obducerat och destruerat. Det bar inte på någon smitta, men det kommer inte att gå att få reda på om vildsvinet dog på Gotland eller transporterades hit efter att det dödats någon annanstans.

LÄS MER: Dött vidsvin hittat

Men det är troligt att någon slängde den döda kroppen vid vägkanten eftersom jägare inte kunde hitta några spår efter djuret i närheten.

Artikelbild

LÄS MER: Dött vildsvin kan ha varit ett skämt

Att transportera hit djur eller djurkroppar från andra ställen är alltid riskfyllt och också otillåtet men nu är länsveterinären Agneta Karlsson Norström särskilt oroad eftersom svinpesten sprids i Europa sedan flera år.

– Vi är verkligen oroliga för ett utbrott. Skulle smittan komma till Sverige eller Gotland skulle det inte vara bra för grisnäringen. Speciellt inte för dem som har ekologiska grisar som går ute. Om den vilda stammen av vildsvin drabbas är det mycket svårt att utrota smittan.

Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, sprids svinpesten inte bara mellan djur utan också via till exempel kläder och fordon.

Om tamgrisar får sjukdomen måste hela besättningar slaktas och det kan få förödande konsekvenser, enligt länsveterinären.

Agneta Karlsson Norström vill uppmana gotlänningarna att vara försiktiga om de till exempel jagar i de länder som är drabbade av svinpest, och att tänka på farorna med att transportera hit djur.

– Följ alltid Jägarförbundet utmärkta råd vid jakt utomlands, säger Agneta Karlsson Norström.