Gita Nabavi var under torsdagen och talade i Visby. Hon har tidigare varit på Gotland i samband med Almedalsveckan och valde för en tid sedan att tacka ja till inbjudan att tala på ön i samband med internationella kvinnodagen. Gita Nabavi säger att dagen fyller ett väldigt viktigt syfte.

– Det är den enda dagen som man ser fler kvinnor än män i tidningen än vad man gör alla andra dagar om året. Då kan man fråga sig varför det är så och det är för att vi ännu inte uppnått jämställdhet. Om man ser till kunskap och statistik är vi inte riktigt där ännu. Jag sa riktigt, men vi är rättare sagt väldigt långtifrån. Den här dagen kan vi lyfta upp den globala rörelsen som feminismen är och styrkan i hur många som arbetar med den på en global nivå. Vi ser också vad vi haft för påverkan på asylrätt och klimatpolitiken, säger Gita Nabavi.

Vad säger du om män som säger grattis till kvinnor på internationella kvinnodagen?

Artikelbild

| Gita Nabavi är övertygad om att partiet kommer att vara en del av Sveriges riksdag efter höstens val.

– Jag tänker såhär; Vad är det man egentligen säger grattis till? Förtrycket finns fortfarande kvar, löneskillnaderna finns fortfarande kvar och det obetalda arbetet genomförs fortfarande till den största delen av kvinnor. Det finns inte så mycket att gratulera oss till, vi måste få till en förändring, säger Gita Nabavi.

Det var den 23 februari som hon valdes till ny partiledare för Feministiskt initiativ. Hon delar uppdraget tillsammans med Gudrun Schyman som var med och grundade partiet.

– Hon är verkligen ikon och det är fantastiskt att få gå så nära en så erfaren politiker. Vi arbetar ihop och med våra olika erfarenheter kompletterar vi varandra på ett mycket bra sätt. Jag tar bland annat med mig erfarenheten av att inte vara född här och jobba i en ganska tekniktung bransch, säger Gita Nabavi.

Feministiskt initiativ har suttit med i fullmäktige på 13 olika orter sedan valet 2014. Hon är imponerad över det arbete som partiet gjort på Gotland.

Artikelbild

| Delar av Ida Andersson band sjöng i samband med talen på Östercentrum. På bilden syns Linn Klintberg, Ida Andersson själv och Albin Linder.

– Jag skulle säga såhär att Fi på Gotland har gjort en otrolig skillnad. Det har vi också gjort i de andra kommunerna och lyft antirasism och mänskliga rättigheter på agendan. Vi har även gått med i SKL:s nätverk mot rasism och här på Gotland har man framgångsrikt arbetat för utsatta EU-medborgare. Det är frågor som vi har drivit. Vi är aktivister i själ och hjärta, det är med det arbetssättet som vi har haft när vi gått in i de parlamentariska rummen. Vi vill få grejer gjorda och det har vi har fått, säger Gita Nabavi.

Hur ser du på era chanser att komma in i riksdagen?

Artikelbild

| Fi Gotlands Lisen Kebbe tillsammans med Gita Nabavi.

– Vi kommer att komma in i riksdagen. Vi har väldigt stora chanser att göra det, säger hon.

Gita Nabavi säger att partiet kommer kunna göra mer i frågor gällande feminism och jämställdhet om de kommer in i riksdagen.

– Vi har nog påverkat andra partier på ytan. Men jag tror vi kommer göra större skillnad när vi kommer in i riksdagen och då kan lyfta de antirasistiska och feministiska frågorna. Det finns dem som arbetar med det i dag, men de har inte stödet och styrkan att arbeta med det på samma sätt. Vi kan se skillnaderna i de kommuner som vi kommit in i, då har de feministiska frågorna blivit viktigare. Vi har en budget där vi satsar på välfärd istället för militären. Vi satsar på jämställda löner, individualiserad föräldraförsäkring, satsar på skola och förlossningsvård istället för miljarder till militären, säger Gita Nabavi.