Det var för två veckor sedan som hälso- och sjukvårdsförvaltningen tvingades stänga vårdcentralen eftersom den enda läkaren som jobbade där, hade sagt upp sig.
– Det betyder inte att vi stänger vårdcentralen för gott, säger Stefaan De Maecker, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Klintehamns vårdcentral behöver minst två läkare för att ta hand om de patienter som är listade där. Det handlar om drygt 3000 personer och dessa har hänvisats till vårdcentralen i Hemse under stängningen. Så kommer det även att vara från och med måndag eftersom det ännu inte finns någon läkare i Klintehamn.
Öppningen av vårdcentralen i Klintehamn innebär däremot att patienter som behöver hjälp med andra insatser, till exempel vård av distriktssköterska, slipper åka till Hemse.
– Vi kommer att ha begränsad verksamhet med en distriktssköterskemottagning. Blodtryck, inkontinens, stygntagning och enklare såromläggningar är några exempel på vad som kan göras där, säger Hans Brandström.
– Det vi inte klarar av att göra ur patientsäkerhetsskäl, bland annat diabetes- och hjärtsviktvård som kräver läkarsamverkan, hänvisas till Hemse.
Receptionen ska vara öppen liksom sjukgymnastiken och barnavårdscentralen och en undersköterska kommer att kunna ta prover.
– Vi kortar ner öppettiderna från fyra till tre dagar i veckan och har öppet måndag till onsdag, säger Hans Brandström.
Hur det blir framledes är svårt att svara på. En satsning på digitala tjänster kan vara en väg.
– Vi har ambitioner att utöka servicen med direkt eller indirekt läkarstöd.
En lösning är att använda digital teknik för att koppla upp sig mot den kompetens som behövs.
– Då kanske vi kan öppna mottagningen i Klintehamn för patienter med diabetes, hjärtsvikt eller komplicerade bensår, ger Hans Brandström som exempel.
Om Klintehamns vårdcentral blir kvar, kan ingen säga idag.
– Vi fortsätter arbeta för att hitta läkare som vi kan anställa där, berättar Stefaan De Maecker.
Han säger att det är flera vårdcentraler som inte har alla tjänster besatta, även i Visby.
– Så är det runtom i hela landet. Det vi gör nu är att satsa på en undervisningsvårdcentral i Visby för att utbilda distriktläkare på Gotland efter ett koncept från Sandviken.
Det innebär bland annat att en handledare ta hand om och utbilda fler läkare samtidigt.
– Tidigare har vi haft en handledare till varje läkare, säger Stefaan De Maecker.
Åsa Sveds
asa.sveds@gotlandstidningar.se
0739252606