I samband med de strömavbrott som tidigare har drabbat Gotland har flera gotlänningar plötsligt stått utan möjlighet att nå omvärlden. Detta då både det fasta telefonnätet samt mobilnätet har slutat att fungera. På södra Gotland har bägaren runnit över och för andra gången har nu Vamlingbo sockenförening skrivit ett brev till Post- och telestyrelsen, PTS.

– Det finns en oro som sprider sig att "här sitter vi längst ut på udden". Det handlar om vår trygghet. För det är en utsatthet att inte kunna nå någon och inte heller 112, säger Anita Sjöberg som är föreningens ordförande.

LÄS MER:Mobiloperatörer granskas

Artikelbild

| Problemet som föreningen lyfter fram är att mobilmasterna inte har något reservbatteri i Vamlingbo.

Redan i november 2018 hörde de av sig till PTS och frågade bland annat vilken kapacitet som finns för reservkraft vid elavbrott. Bara någon dag senare fick föreningen ett svar som de inte kände sig helt nöjda med. Därför skickade de i början av februari ytterligare en skrivning till den statliga myndigheten.

– Det var inget fel på det första svaret men det kändes som ett standardsvar och vi vill ha något mer detaljerat, säger Anita Sjöberg.

Det föreningen främst ser som ett problem är att, när elavbrott har skett, så har telefoni, bredband och mobilnät lagt ned bara en halvtimme efter att strömmen har försvunnit. Detta har fått föreningen att undra vilken reservkraft som egentligen finns till mobilmasterna och om den verkligen är tillräcklig. Dock är det inte PTS som ansvarar för att se till att det finns batterireserver, utan teleoperatörerna. Men föreningens förhoppning är att påtryckningen på PTS kan göra att de i sin tur tar kontakt med telebolagen.

– Vi hoppas få göra vår röst hörd och vi hoppas också att de bygger ut så att även vi får backup. Vi gör i alla fall ett försök, säger Anita Sjöberg.

Artikelbild

| Anita Sjöberg hoppas att det brev som föreningen har skickat till PTS ska leda till förbättring.

Enligt Inger Gunterberg, som är pressansvarig på Telia, har de redan byggt ut sina master i enlighet med PTS:s krav på reservkraft.

– Det ska vara utbyggt men jag kan inte detaljer kring varje mast, säger hon och menar att hon inte kan ge svar på exakt hur det ser ut i Vamlingbo socken.

Samtidigt framhäver hon att det är en process som är i gång och att arbetet med att bygga ut pågår för Telias del. Hur det ser ut för de andra operatörerna på ön kan inte hon svara för. Alla teleoperatörer i Sverige har fram till 2020 på sig att ordna så att reservkraften lever upp till PTS:s krav.