I dag träffas valberedningen för att fatta beslut om vilka som ska föreslås bli regionråd, ledamöter till regionstyrelsen och vilka som ska sitta i regionfullmäktiges presidium. Som GA tidigare skrivit har valberedningen tvingats ställa in och skjuta upp planerade möten eftersom det länge var oklart hur Gotland ska styras. Enligt valberedningens ordförande, Bo Björkman (S), kommer de inte heller att bli klara i dag. Detta eftersom Moderaterna inte skickat in sina förslag på ledamöter till regionstyrelsen.

– Annars brukar det finnas förberett och med i handlingarna innan mötet. Moderaterna verkar ha en del interna problem, när de har slopat sitt förstanamn, säger Filip Reinhag (S), nuvarande 1:e vice ordförande i regionstyrelsen.

Förstanamnet som syftas på är Anna Hrdlicka, som var Moderaternas förstanamn på listan till fullmäktige. I dag har Anna Hrdlicka, Stefan Wramner och Lena Celion de tre ordinarie platserna i regionstyrelsen. Nu efter valet väntas Moderaterna bara få två ordinarie platser, och enligt uppgift till GA föreslås de gå till Jesper Skalberg Karlsson och Andreas Unger. Som GA tidigare skrivit väntas de också dela på den moderata regionrådsposten. Det innebär att Anna Hrdlicka blir utan ordinarie plats i regionstyrelsen. Hon avböjer att kommentera.

Tiden för Moderaterna att komma med sitt förslag till valberedningen är knapp. På måndag klockan 10 ska det vara klart då fullmäktige fattar beslut om posterna.

– Jag kan tycka att det är lämpligt att ha så mycket som möjligt klart i tid. Vi har en speciell situation eftersom vi inte kommer ha ett majoritetsstyre, då kanske det är ännu viktigare att det är förberett och klart, säger Filip Reinhag.

Inger Harlevi (M) förklarar att anledningen till att de inte hinner in med förslaget till i dag är att många i partiet varit bortresta och att de därför inte kunnat träffas. Moderaterna ska i stället ses på måndag morgon.

– Det kommer inte som en blixt från klar himmel för valberedningen. Internt har förslagen varit klara länge men när vi ska göra de här valen är det bra om vi är så många som möjligt av de ordinarie på plats, säger hon.

Alliansen föreslår Inger Harlevi som ordförande för regionfullmäktige. Hon har tidigare suttit på posten mellan år 1998 och 2002.

– Jag har blivit uppvaktad om det, och även om det inte är beslutat än är jag väldigt glad för frågan, säger Inger Harlevi.