På Visborgs vårdcentraler fanns 30 doser kvar igår.

– Alla har slut eller minimalt med vaccin kvar och vi kan inte göra ett dugg för att få hem mer, säger Philip Franklin, läkare på Vårdcentralen Visborg.

Under onsdagen hade Vårdcentralen Visborg vaccinationsmottagning på eftermiddagen.

Artikelbild

– Jag vet inte om de sista doserna går åt då. Sedan kommer vi att informera våra patienter på hemsidan om att vaccinet är slut och meddela när vi fått mer igen.

TBE-vaccinet tas i flera steg. Andra dosen injiceras några månader efter den första och den tredje, året därpå. Efter det kan man fylla på med tre till fem års mellanrum.

– Det går att skjuta på vaccineringsprogrammet. Du har sämre skydd innan du fått påfyllning men det är ingen katastrof, förklarar Philip Franklin.

Att det skulle innebära att du får börja om från början med vaccinationen stämmer inte.

– Det trodde man förr, men så är det inte.

För den som påbörjat en vaccinationsserie mot TBE går det alltså bra att invänta nästa omgång vaccin, men självklart är det viktigt att vara extra uppmärksam när man vistas i marker med mycket fästingar.

– TBE är inte särskilt vanligt på Gotland, säger Philip Franklin.

Fästingburen hjärninflammation är en virussjukdom som sprids genom fästingbett. Mellan 200 och 300 fall om året rapporteras i Sverige men sällan mer än en till två fall på Gotland. Borrelia sprids också med fästingbett men då är det en bakterie och botas med antibiotika.

Åsa Sveds

asa.sveds@gotlandstidningar.se

0739252606