Det är många som vill svalka sig i den gassande värmen i utomhusbaden runt om på ön. Men Gotlands kalkvatten och den höga värmen ställer till det för utomhusbaden. Det är nämligen så att kalken från vattnet lägger sig på botten och skapar en skrovlig yta som ger små skärsår, något P4 Gotland var först med att rapportera.

Ett av utomhusbaden som har problem med detta är Terra Nova-badet. Det är Gotlandshem som hyr ut utomhusbadet till Wisby Simsällskap. Pernilla Turesson, platsansvarig för utomhusbaden från Wisby Simsällskap, berättar att situationen är värre än tidigare år.

– Vi vet egentligen inte riktigt varför det blir så här. Vi förstår att det har med det kalkrika vattnet och den höga värmen att göra vilket ställer till det med rengörningen av poolen. Vi skrubbar och filar ner kalken men vi får inte bukt med det, säger hon.

Artikelbild

| En skylt hänger vid ingången till badet.

Rekommendationen är nu att använda badskor eller strumpor när man badar. Enligt Turesson för Gotlandshem samtalas det nu om eventuellt bygglov och byta system till det som finns på Melonbadet som Gotlandshem också hyr ut.

– Där fungerar rengörningen mycket bättre. Men då måste man bygga ett helt nytt hus för den sortens rengörning, säger hon.

Enligt P4 Gotland är även Ihre gårdens utomhuspool belagd med skrovlig kalkbotten. Men när Helagotland talar med Johan Gate vid Ihre gård vill han varken dementera eller bekräfta uppgifterna.

– Jag har ingen kommentar, säger han.