Tidigare i veckan besökte USA:s arméchef David G. Perkins Gotland och Tofta skjutfält.

LÄS ÄVEN: Amerikansk arméchef: "Gotland är strategiskt viktigt"

USA är ett av flera länder som kommer att delta i Aurora 17 i september, den största militärövningen i Sverige på 20 år.

LÄS MER: Aurora 17 växer – minst 20 000 soldater i storövning

– Vi kommer att vara här med armé- och marinstridskrafter. Gotlands läge och den säkerhet som svensk militär förser ön med är extremt viktig – inte bara för Sverige utan även för den här delen av världen. Ön är en grundbult inte bara för Östersjön utan den ger även tillgång till Nordatlanten, säger David G. Perkins till DN.

Enligt DN:s militära källor kommer 1 000 amerikanska militärer från flera av USA:s försvarsgrenar befinna sig på och kring Gotland under övningen. Det gamla flygfältet i Bunge kommer vara centrum för 300 amerikaner utrustade med fyra attackhelikoptrar av typ Apache samt tre transporthelikoptrar av typen Chinook. USA:s marinkår sänder ett kompani soldater utrustade med terrängbilar av typen Humvee och US Navy skickar två jagare med cirka 350 mans besättning vardera. Om fartygen lägger till i Visby är dock oklart. Både Sverige och USA kommer också att flyga med obemannade drönare.