WEBB-TV: Följ med Oscar Pettersson till kriscentret

 

Carina och Charlotte Österholm är mest kända som ägarna till Malmgrens klädaffär i Visby. Men under flera års tid har de på fritiden hjälpt till att samla in kläder och saker till kriscentret i Zante. Länge har de också funderat på att arrangera en stödgala för att få in pengar till barnen.

Artikelbild

| Oscar Pettersson levererar skänkta saker till centret.

Nu blir den av, "Lett u hjelpe" den 27 november i domkyrkan. Men för att ta reda på hur pengarna bäst kommer till användning reste systrarna till Lettland och Zante för att möta barnen på centret.

 

– Riga är en modern stad men bara 15 mil utanför är det en helt annan värld. Det var ett fallfärdigt samhälle som mötte oss. Kriscentret var det finaste huset i hela byn.

 

Artikelbild

| Mamman Elita med sonen Maikls.

Hade de trott att de skulle möta hungriga, smutsiga och tärda barn trodde de i så fall fel. Kriscentret är välskött och personalen gör en fantastisk insats, berättar Carina Österholm. Gotlänningar har i många år, genom Oscar Pettersson, skänkt kläder, leksaker, möbler och annat nödvändigt.

Barnen som befinner sig på kriscentret har lämnats där av de sociala myndigheterna. De kommer från trasiga familjer med missbruk och berättelserna om övergrepp är många. I väntan på en fosterhemsplacering eller kanske adoption bor de på centret.

Artikelbild

– De små barnen tultade runt där och de ville hela tiden kramas och gosa. De hade verkligen behov av närhet.

Flera gånger när Carina berättar vad hon sett och varit med om spricker rösten.

Artikelbild

| Barnen var nyfikna på det mesta.

– Det är så himla mycket intryck. Jag har nog inte tagit in det än.

 

Artikelbild

Carina och systern Charlotte ställde hundratals frågor till personalen för att få reda på vad barnen behöver mest. Och det var inte stickade sockor, leksaker eller vinterjackor.

– Vi vill hjälpa barnen att komma på fötter. Vill inte att de ska slussas ut till något som inte blir bra.

Artikelbild

| En del unga mödrar får stöd genom kriscentret.

Under besöket hörde de talas om adoptioner där de nya föräldrarna ångrat sig och lämnat tillbaka barnen. Sådant får inte hända, menar de. Därför har systrarna nu enats med personalen om att pengarna ska gå till att anställa en psykolog som kan hjälpa barnen att bearbeta det de varit med om. De vill också att det finns resurser att följa upp hur barnen får det i sina nya hem.

Väl hemma på Gotland igen förbereder systrarna stödgalan. Men tankarna går ofta till barnen i Zante.

Artikelbild

| Markuss heter ett av barnen.

– På ett sätt känns allt omöjligt. Vad ska hända med de här barnen? På ett annat sätt känns det som att vi verkligen har möjlighet att hjälpa.