I måndags den 8 juni trädde sommarens parkeringsavgifter i kraft, och Visbys centrala delar skyltades om från att ha haft p-skiva till att få avgifter. Det finns fyra olika priszoner i staden, och som högst kostar det 20 kronor per timme att parkera.

Boendeparkering ger boende innanför ringmuren rätt att stå gratis på gatorna, och för hela året kostar tillståndet 2 500 kronor per bil. Men när parkeringsavgifterna började gälla i måndags fungerade inte systemet för att få ett parkeringstillstånd för boende, och gör det fortfarande inte.

– Det är jättedåligt av regionen. Jag får betala 180 kronor per dag nu för att stå med bilen i innerstan, säger 70-årige Jerry Eriksson som bor på Sankt Hansgatan.

Artikelbild

| Jerry Eriksson drabbas av parkeringsproblemen i innerstan.

Han har försökt beställa sitt parkeringstillstånd sedan torsdag förra veckan och har sökt ansvariga på Region Gotland för att hemsidan för Tele-P, där man beställer tillståndet, inte fungerar.

– Det är bara att gilla läget, sa dem på gatuavdelningen. Att it-system inte fungerar kan jag respektera, men stäng då ner parkeringsautomaterna tills systemet fungerar igen. Alla som bor i innerstan blir ju lidande av det här, speciellt vi pensionärer, säger Jerry Eriksson.

Nu får Jerry Eriksson antingen betala 180 kronor per dygn för att stå på gatan innanför muren, eller parkera gratis en bit bortanför centrum där parkeringsavgifterna inte gäller.

På Region Gotland står man ganska handfallen i ärendet.

Artikelbild

| Jerry Eriksson drabbas av parkeringsproblemen i innerstan.

– Vi har fått mycket frågor, och vi vet inte mer än de boende i innerstan om vad som egentligen ligger bakom det här. Problemet ligger helt och håller hos Tele-P och det är bara beklagligt att det här skulle komma just nu när vi gick över till sommartaxan på parkeringarna, säger Anna Wikström, trafikplanerare på Teknikförvaltningen.

Hennes tips till de boende är att hitta parkering i anslutning till innerstan utanför muren.

– På till exempel Mejerigatan finns gratis parkering.

När Helagotland.se söker bolaget Tele-P under onsdagen låter man där hälsa att man jobbar för fullt med problemet, men inte har någon prognos om när felet kan vara hittat.

Anna Wikström på Region Gotland menar dock att problemet med ansökningssystemet ska vara avhjälpt innan den här veckans slut, efter vad de hört från Tele-P.