Ulf Kristersson har varit på Gotland flera gånger tidigare – då bland annat i sin roll som ekonomisk-politisk talesperson inom partiet. Den 1 oktober 2017 efterträdde han Anna Kinberg Batra vid en extrainsatt partistämma, och under onsdagen gjorde han sitt första besök på Gotland sedan han blev partiledare för Moderaterna.

Han fick då bland annat träffa delar av Försvarsmakten på Gotland och se en övning som genomfördes på skjutfältet. Dagen innan hade han berättat att Moderaterna under de kommande tre åren vill satsa ytterligare 18 miljarder kronor på det svenska försvaret.

– Vi har sagt att vi behöver bygga ett väsentligt starkare försvar. Vi behöver komma upp kring samma nivå som de andra europeiska länderna pratar om, vilket är ungefär 2 procent av BNP. Nu är det upp till bevis att vi kan sätta de resurserna i siffror. Det har vi nu börjat göra nu och kommer att visa genom den budget som läggs fram om några veckor, säger Ulf Kristersson.

Artikelbild

| Han säger att Moderaterna vill läga 18 miljarder extra på försvaret under de kommande tre åren.

Varför behövs den här satsningen?

– Det är rätt uppenbart att vi under flera decennier inte har byggt försvar tillräckligt mycket i Sverige. Det är egentligen alla överens om och det tycker jag är en styrka i Sverige. Men vi går lite snabbare fram och lägger mer pengar på det, vi är måna om uthålligheten. Det har varit för mycket ryckighet kring försvaret och att man bara satsar ett år för att köpa något väldigt uppseendeväckande. Vi behöver bygga en starkare bottenplatta för bland annat att ha resurser för omfattande övningar och så att de vet att det finns resurser år efter år, säger Ulf Kristersson.

Han menar att det kan bli stora konsekvenser om inte mer pengar läggs på försvaret.

– Jag tror att det finns ganska stora risker med det. Risken är att försvaret får pengar vissa år och sedan inte vågar fullfölja för att de inte vet om de får pengar nästa år, säger Ulf Kristersson.

Artikelbild

| Den gotländske riksdagsledamoten Jesper Skalberg-Karlsson och Ulf Kristersson.

Han säger att Gotlands placering har en viktig funktion att fylla i satsningen på försvaret.

–Gotland ligger där Gotland ligger och det kommer inte förändras. Det är mycket som kan förändras i världen, men det kommer inte förändras. Att ha ett läge där vi inte har någon militär kapacitet överhuvudtaget är väldigt riskabelt, med tanke på vad som händer i världen och framförallt i Ryssland. Så är det alldeles uppenbart att Gotland har ett viktigt strategiskt läge för Sverige, säger Ulf Kristersson.