Fyra månader efter valet kunde statsminister Stefan Löfven i går presentera sin regeringsförklaring. Här stod fyrpartiöverenskommelsen "Januariavtalet" i fokus.

– Det var mycket Centerpolitik i den regeringsförklaringen. Han talade nästan ordagrant utifrån överenskommelsen, konstaterar Lars Thomsson.

Lars Thomssons första mandatperiod i riksdagen blir en period när hans parti får en speciell roll:

– Vi kommer både att sitta i opposition och inte göra det. Det blir mycket jobb. Samtidigt som vi ska vara ett oppositionsparti kommer vi att sitta i förhandlingar med regeringen inför varje budget för att se till så att de lever upp till vår överenskommelse.

Lars Thomsson tror att de täta kontakterna med regeringen kommer att betala sig.

– Jag är här för att åstadkomma resultat och att sitta i ren opposition ger sällan politiskt resultat, säger Lars Thomsson.

Lars Thomsson tror att de nya fraktionerna med tre politiska block är en modell som kommer att stå sig.

Kan det bli aktuellt med en gemensam regering efter nästa val?

– Jag håller det inte för otroligt att det blir ett fortsatt samarbete  – även om det hade varit mer önskvärt med ett samarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna. Men det avgörs av verkligheten. Först måste det här samarbetet fungera och det avgörs av vilken attityd som visas upp av statsministern och den sittande regeringen, säger Lars Thomsson.

Statsministern presenterade också flera nya ministrar. Exempelvis blir Jennie Nilsson (S) ny landsbygdsminister och det är en viktig post för Gotland, tycker Lars Thomsson.

– Det är viktigt att det finns en kraft där som kan förhandla hem de resurser som landsbygden behöver. Jennie Nilsson är en okänd politisk kraft för mig personligen. Det avgörande är om hon kan utvecklas till att bli en "tung" minister i regeringen, något som företrädaren hade problem med, säger Lars Thomsson.