Gotland ska upplevas som norra Europas mest hållbara och attraktiva besöksmål 2027 är visionen för den beslutade besöksnäringsstrategin, som fullmäktige godkände. För att nå detta mål hade Lars Thomsson ett konkret förslag som innebär att alla som besöker Gotland ska betala 20 kronor i avgift per natt.
– Ute i Europa är det här vanligt, säger Lars Thomsson och förklarar att det är boendeanläggningarna som tar ut en besöksavgift av sina gäster för att lägga den i en gemensam pott.
– Det framgår klart och tydligt på hotellets faktura att det är just en besöksavgift, säger han som påpekar att det inte handlar om en turistskatt.
En stad där det här har införts är Prag. Ett annat exempel är Mallorca som tidvis tagit ut en avgift av sina besökare. Avgiften ligger på mellan 10 och 30 kronor.
– Den stora utmaningen när det gäller besöksnäringen är finansieringen. Tar vi ut 20 kronor per besökare och vi har omkring en miljon gästnätter, får vi in 20 miljoner kronor. I samma påse behöver sedan regionen lägga till 10 miljoner om pengarna ska räcka till det vi behöver satsa på, säger han.
Pengarna ska användas för de kostnader som regionen och besöksnäringen kan tänkas stå för tillsammans.
– Det är framför allt marknadsföringen vi behöver pengar till. Om vi inte gör något kommer vi att bli ifrånsprungna av andra regionen. Det finns andra regioner som är jätteduktiga på att driva de här frågorna, säger Lars Thomsson.
Tommy Gardell (S) lanserade idén 2016 men då i form av en frivillig turistskatt. Den togs inte emot så väl, särskilt inte av branschfolk.
Hållbarhet var annars det som diskuterades innan besöksnäringsstrategin klubbades.
Kan man öka antalet resenärer samtidigt som mycket av hållbarhetstanken
bygger på att man inte ska resa så mycket, var en fråga som väcktes.
– Det är ett högt satt mål att öka ett klimatsmart resande med 20 procent. Min vision är att vara först i landet med en eldriven flyglinje mellan Visby och Bromma, sa Eva Nypelius.
Stefan Nypelius försvarade ett ökat resande med att det finns outnyttjade platser på båten under lågsäsong. Jesper Skalberg Karlsson (M) hade en lite annan syn.
– Kommer de hit, kommer de inte att ro. Självklart leder det till fler transporter.
Han tryckte på ett annat argument:
– Det är kanske bättre att ta semester på Gotland än att ta en jumbo jet till Sydamerika.