Under helgen anordnas matfestivalen Njut av Gotland. Som en del i evenemanget arrangerade man på lördagen "VM i saffranspannkaka", där en jury bestående av två tidigare deltagare från tv-programmet "Sveriges Mästerkock" skulle utse världens godaste saffranspannkaka.

Totalt hade fyra deltagare anmält sig på förhand, men bara två kom till start, och vinnaren blev Gunlög Israelsson från Anga. Så här löd juryns motivering:

Den vinnande kakan är den som har en tydlig karaktär av mandel, en gräddning som förstärker saffranstonerna och en konsistens som bryter perfekt mot den lätt vispade grädden och salmbärssylten”.

Artikelbild

| Festivalen Njut av Gotland hölls på bakgården vid Wisby Hof.

Men att just Gunlög Israelsson skulle vinna var ingenting hon hade räknat med när hon vaknade på lördagsmorgonen.

– Nej, det var det faktiskt inte. Då skulle jag gå och öppna för grannens höns, säger världsmästarinnan. Vad segerreceptet är kan hon tyvärr inte berätta.

– Det kan jag inte, jag är en sådan där som tar lite på känn.

Men till slut avslöjade hon det ändå.

Artikelbild

| Många trotsade regnet på lördagen och besökte matfestivalen.

– Grundreceptet är Anna Bergenströms, men så vill jag förstärka det på olika sätt. Framför allt med mer saffran. Sedan får man förändra lite grann. Mer saffran, det är gott, det blir vackert, och sedan lite mer grädde än vad hon hade i. Och sedan brukar jag inte skålla mandeln, utan jag hackar mandeln som den är och har den ovanpå.

Äter man den vid något speciellt tillfälle?

Artikelbild

| Vinnaren Gunlög Israelsson berättade om sin saffranspannkaka.

– Förr så hade man det till bröllop, dop, kanske begravningar. När det ska vara lite festligt, säger Gunlög Israelsson, världsmästare i saffranspannkaka, som vann ett presentkort från Visby Centrum.