På fredagen vällde svart damm ut över delar av Slite, norr om Cementas anläggning. Men det var inte ur skorstenen som det svarta kom, utan från hamnen.

– Vi lossade en båt med järnråvara och vid det tillfället dammade det olyckligtvis. Det är beklagligt men det var inte mer damm än när regionens sopar sina vägar. Det vara bara att den var svart, säger Cementas miljöchef Kerstin Nyberg.

Enligt Kerstin Nyberg är det ovanligt att det blir så här men det här gången kan det ha varit så att materialet som lossades inte var vattenbegjutet. Dessutom låg vinden på från fel håll och därför blåste dammet in över samhället.

– Vi får titta på det här nu, säger Kerstin Nyberg.

Ett tiotal Slitebor som fått bilar och trädgårdar neddammade hörde av sig till Cementa efteråt. En av dem var Yvonne Fernström som bor norr om fabriken.

– När vi kom ut i trädgården var det svart överallt. Vi fick skura alla trädgårdsmöbler eftersom vi skullle ha gäster. Barnen som sprang i gräset blev helt svarta under fötterna.

Cementa har lovat Yvonne Fernström och de andra drabbade hjälp med sanering och tvätt av bland annat bilar och fönster.

I Yvonne Fernströms fall handlar det också om neddammade solpaneler och en neddammad husvagn.

– Man blir ledsen såklart. Men jag är infödd Slitebo och förr var det mycket värre med svart rök från skorstenen. Det var något hemskt på den tiden, säger Yvonne Fernström.