Under onsdagen besökte ett flertal återförsäkringsbolag Visby domkyrka för att diskutera försäkringar. Vad de då inte visste var att en stor brandövning var planerad. Klockan 15.30 gick larmet i både kyrkan och församlingshemmet och det dröjde inte lång tid innan gräsmattan hade fyllts av frågande personer.

Räddningstjänsten var snabbt på plats och kunde påbörja räddningsövningen. Vattenslangar rullades ut längs kullerstenen och från kyrkans högsta torn kastades en slang ut som hade kopplats till den fasta släckningsanläggningen.

– Det är mycket tankar i huvudet när man åker ner på ett sådant här larm, säger styrkeledare Per-Erik Nyström.

Artikelbild

| Ungefär var tionde år genomför räddningstjänsten liknande övningar i domkyrkan. "Däremellan har vi olika orienteringar där vi får se var alla värdefulla saker finns och hur släckningsanläggningen fungerar", säger styrkeledare Per-Erik Nyström.

Räddningstjänsten har tidigare kartlagt var kyrkans alla värdefulla föremål finns så att de vet vad som ska räddas. I den här övningen var det en dopfunt som riskerade att förstöras.

– Det här är vår lilla bibel, säger Per-Erik Nyström och visar upp en surfplatta med en karta över domkyrkan med flera utpekade föremål.

Räddningstjänsten var efter övningen nöjd med insatsen.

– Det gick bra. För innerstan och Visby tätort är det här det värsta tänkbara objektet som kan börja brinna. Jag önskar att det aldrig kommer att ske, säger Per-Erik Nyström.

Artikelbild

| Det är viktigt att planera var bilarna ska stå. Inte i första hand för allmänheten, utan för att kunna komma fram med egna fordon om branden blir långvarig.

Under oktober och november kommer räddningstjänsten på Gotland och Briab, Brand- och riskingenjörerna AB, att genomföra en utvärdering av insatsövningen för att fånga upp vad som gick bra respektive mindre bra.

– Syftet med insatsövningen var inte bara att utgöra en ”show” utan det är även en mycket viktig del i utvecklingen av det fortsatta riskhanteringsarbetet, säger Jens Kjerulf från Briab.

Artikelbild

| I den här övningen räddades en dopfunt.

Och det var inte bara återförsäkringsbolagens representanter som fick se en show – även domkyrkans personal fick sig en överraskning.

– Vi visste inte om att det skulle vara någon övning, men jag antog ju att det var det. Så jag var lugn till en början, men sedan när jag såg rökdykarna komma och när jag hörde smällen från slangen som de slängde ut från tornet så blev jag lite orolig, säger domkyrkans kommunikatör Mattias Wahlgren och fortsätter:

Artikelbild

| Räddningstjänsten körde via Biskopsgatan.

– Det var bra att vi inte visste om det, sådant här kan man inte träna för mycket på.