På eget initiativ genomförde statsminister Stefan Löfven på onsdagen ett besök på Gotland med syfte att skaffa sig en bild av Försvarsmaktens verksamhet på ön. Strax efter klockan nio landade han på Visby flygplats i ett av försvarets signalspaningsflygplan eskorterad av två Jas 39 Gripen-plan.

Under förmiddagen fick statsministern genomgångar från bland andra flygvapnet, Sjöbevakningscentralen i Visby samt de ansvariga för Försvarsmaktens etablering på Tofta skjutfält. Löfven fick även på nära håll ta sig en titt på ett Jas-plan samt åka en tur i en stridsvagn på skjutfältet.

– Gripen har jag flugit förut, men stridsvagn har jag aldrig åkt, så det var en upplevelse i sig, säger Stefan Löfven med ett leende.

Artikelbild

Vad är syftet med ditt besök här på Gotland i dag?

– Vi har tittat på förmågan, och det vi kan se är att det finns rejäla ambitioner, både politiskt och från Försvarsmaktens sida. Det pågår ett konkret arbete för att öka vår försvarsförmåga, och det är det som är meningen också, att vi i en lite osäkrare värld väldigt tydligt ska visa vår förmåga och vår bestämdhet att förvara svenskt territorium.

LÄS MER: Se alla bilderna från statsministerns besök på Gotland

Det är sedan tidigare klart att Försvarsmakten ska återetablera sig på Gotland med start i sommar. Överste Mattias Ardin är chef för den militära ledningen på Gotland, och han uppskattade statsministerns besök under onsdagen.

Artikelbild

– Jag tycker att det är väldigt positivt att Försvarsmakten uppmärksammas. Jag tror att det är bra att beslutsfattarna får se och uppleva vad som händer ute i landet. Det ger bra förutsättningar för att fatta bra beslut, säger han.

Sammanlagt kommer den militära satsning som just nu förbereds på Gotland att innebära att 160 soldater ska vara fast anställda på ön, och ytterligare ett drygt 100-tal ska vara aktiva på ön från och till. En del kritiker har menat att det är för få för att kunna göra någon skillnad. Stefan Löfven vill dock inte lägga sig i hur många soldater som ska vara placerade på ön.

Artikelbild

– Försvaret bestämmer själva hur de ska organisera sig, vi för bara till resurser. Nu är det dock inte bara de människor som finns här på ön som skulle försvara Gotland, utan det är ju även andra utöver det. Men det är som sagt Försvarsmakten som bestämmer hur de ska organiseras.