Det blev ingen pangsommar. Maxtemperaturen i Sverige under juni till augusti blev 28,0 grader i Oskarshamn den 18 juni och i Kalmar den 19 juni, rapporterar SMHI. Lika blygsam högstatemperatur uppmättes även 1922, men för att hitta lägre får vi alltså backa 155 år. Sommaren 1862 var det avgjort under 28,0 grader som mest.

Även på Gotland var sommarens varmaste dag 18 juni, då man uppmätte en maxtemperatur på 25,5 grader på Östergarnsholm. Årets högsta temperatur låg något högre dock. 27,1 grader värmde Fårösund i slutet av maj – men det räknas inte till sommaren.

– Gotland har haft några dagar över det normala för årstiden sedan i juni, men många svala dagar. Vill man ligga på en badstrand så önskar många att det är varmare i luften. Det kan kännas som en besvikelse för soldyrkare, sa meteorologen Alexandra Ohlsson till Gotlands Allehanda tidigare i sommar.

Artikelbild

LÄS MER: Gotlands sämsta sommar på 24 år

Medelhavsområdet, däremot, har i sommar haft långvarig och plågsam hetta. Den verkliga varmluften spred sig även norr om Alperna. Men inte till Sverige. Varför?

"Grundtipset får ändå vara att det är slumpen. Det är det som vi meteorologer brukar dra till med när vi inte har något bättre svar", skriver en anonym bloggare på SMHI:s hemsida och avslutar:

"Under alla omständigheter ska en svensk sommar kunna prestera bättre än vad vi bevittnat i år!"