Nu bygger barnbarnet Anders Kjellström om farmor Ruts hus från 1946 i Vänge och moderniserar med helt ny teknik. Sladdar och styrsystem, bland annat för automatisk avstängning av vattnet om det uppstår läckage, ringlar över golvet.

Anders har tidigare rest jorden runt som elkraftsingenjör. Han och sambon Gunvor Nilsson har en villa i Mölndal som fast adress, den är förebild för energioptimeringen som nu sker i Vänge.

– När vi flyttade till Mölndal för 15 år sedan hade vi en energiförbrukning på 35 000 kilowattimmar. Vi isolerade och bytte direktverkande element mot bergvärme med golvvärme och kom ner till 10 000 kilowattimmar, säger Anders Kjellström.

Artikelbild

| Här handlar Anders Kjellström och Gunvor Nilsson el när den är billig. Allt styrs automatiskt via datorer och IP-adresser på nätet.

Genom att dessutom köpa el tider på dygnet då den är som billigast kunde tusenlappar sparas varje år. Anders och Gunvor har konstruerat ett eget styrsystem med hjälp av en enkel dator och temperaturgivare i huset.

– Systemet hämtar prisinformation från elbörsen. Klockan 12 varje dag sätts morgondagens priser. Vi värmer huset bara när elen är billig och stänger av när den är dyr, säger Anders Kjellström.

De kan dessutom ladda sin elbil när strömmen är billig och ny teknik med IP-adresser i elektriska apparater gör att allt enkelt kan styras automatiskt eller via en app i mobilen.

Anders och Gunvor har startat ett företag som tillverkat en kod, den finns gratis att ladda ner från internet.

Artikelbild

| Att byta lampor till energisnålare sparar 90 procent förbrukning.

– Koden hämtar automatiskt priset för nästa dag per timme, säger Gunvor Nilsson.

Anders Kjellström har varit med i ”Sveriges smartaste hem”, en tävling arrangerad av Ikea.

Artikelbild

| Elbilen laddas i Vänge, helst när elen är billig.

– De och vårt företag är de enda svenska som är med i Thread Group, som ser till att all trådlös elektronik pratar samma språk, säger han.

Om bara några år tror han att det finns flera miljarder sålda elektriska apparater som har unika IP-adresser inbyggda. Förbrukningen av el blir då möjlig att styra till tider när den är billig, vilket sparar både plånbok och miljö.

Artikelbild

| Golvvärmen går att styra rum för rum, vilket sparar energi.

– Villaägare behöver utbildning, intresset är hur stort som helst, säger Anders Kjellström.

Han har varit med under Almedalsveckan och ska träffa öns politiker. Att isolera hus och styra elförbrukningen, menar han, är mycket bättre än att lägga drygt två miljarder på en tredje kabel till Gotland.

Artikelbild

| Varje dag släpps priserna för nästa dygns el på börsen, då gäller det att passa på.

– Det handlar om att kontrollera behovet av el så att den räcker till alla, säger Anders Kjellström.