Abdu Ali slår sig ner intill Gunhild Melin i en soffa på Iliansgården i Hemse. Abdu kommer ursprungligen från Eritrea, Gunhild bor här på Iliansgården och det syns att de trivs ihop.
Under de senaste åren har Iliansgården varit praktikplats för en lång rad andra nyanlända som vill prova på vårdyrken och Gunhild Melin tycker att det är utmärkt att de jobbar här.
– Det är jättebra. Man har alltid någonting gemensamt och när man börjar prata med varandra tycker man om alla, säger Gunhild.
Efter tre år avslutar Region Gotland projektet "Integration på arbetsplatsen" – ett projekt som har syftat till att stärka nyanländas möjligheter att få jobb. Projektet har gått bra. 70 procent av deltagarna jobbat vidare i vården och Abdu Ali är en av dem.
I Eritrea pluggade Abdu ekonomi, men tog också hand om sin mamma som är diabetiker, därför kändes steget till ett arbete i vården inte så långt. Efter projektet har han börjat på en vårdutbildning och på sikt vill han bli sjuksköterska.
I sin praktik på Iliansgården får han både lära sig att laga svensk husmanskost och att tala svenska. Gutamålet är lite knepigt.
– Jag kämpar med dialekten, men jag har lärt mig vad "astuäen", "sorken" och "skale pärar" betyder, säger Abdu och skrattar.
Ellvy Nilsson, som har varit integrationsombud på Iliansgården och Maria Lundberg, som är Abdus handledare, märker att han har fallenhet för yrket:
– Abdu är intresserad och är väldigt omtyckt av både boende och personal. Många som kommer från andra länder är väldigt omhändertagande och har en fin respekt för äldre. Det känner de gamla, säger Ellvy Nilsson.
Projektet Integration på arbetsplatsen har också handlat om att göra arbetsplatserna mer välkomnande för nyanlända. På Iliansgården fanns det ett motstånd i början, minns Ellvy Nilsson:
– Det var lite motstånd på en avdelning, men där fick de in en fantastisk kille och då vände det direkt. Nu är det inga problem längre.
Agnethe Näslund, som är chef för Iliansgården, ser många vinster med projektet:
– Det är ett bra sätt att ta emot nyanlända. Samtidigt som de lär sig jobbet lär det sig också mycket om det svenska samhället. Sedan tycker vi förstås att det är bra att de trivs i vården, för vi behöver ju folk.