Inger Aspendahl öppnar dörren till sin lilla etta i kvarteret Bogen 1 på Gråbo i Visby.

– Här bor jag. Jag trivs bra, det är precis lagom stort för mig, säger hon.

I 45 år har hon haft Gotlandshem som hyresvärd.

Artikelbild

| Flerbostadsområde. Bogen 1 byggdes på 70-talet i södra Visby på Gråboområdet.

– Min son är 45 år nu, han var bebis när vi flyttade in i en tvåa som vi hyrde av Gotlandshem, säger hon.

Under dessa år har hon bytt lägenhet några gånger men alltid haft Gotlandshem som hyresvärd.

Den 25 april i år tog Gotlandshems styrelse beslut om att sälja ett antal fastigheter i vilka det ingick 944 hyresrätter bland annat i kvarteren Bogen 1 och Stäven 1 på Gråbo. En av lägenheterna är den som Inger Aspendahl nu bor i. Den 18 december godkände regionstyrelsen försäljningen då en majoritet av de gotländska partierna röstade ja till försäljningen.

– Jag tycker det är dåligt av regionen att gå med på att sälja allmännyttan. Jag är besviken på socialdemokraterna, säger Inger Aspendahl.

Artikelbild

| gt 10 april 2017.

Efter beskedet att hennes lägenhet, liksom 883 andra lägenheter i kvarteren Stäven 1 och Bogen 1 på Gråbo, har sålts, så är det nu sista året som Inger Aspendahl har Gotlandshem som hyresvärd. Den 3 april kommer Kuststaden projektutvecklings dotterbolag Stävbo fastigheter AB att ta över.

– Jag hade hellre bott kvar med Gotlandshem som värd. Det hade känts tryggare. Det här är en helt annan aktör, säger Inger Aspendahl.

Artikelbild

| Allmännytta. 884 av Gotlandshems lägenheter på Gråbo i kvarteren Bogen 1 och Stäven 1 har sålts.

Inger Aspendahl berättar att hon har låg pension och att det därför är bra för henne att bo kvar i lägenheten på Jungmansgatan.

Men samtidigt är hon lite intresserad av att flytta.

– Nu ska Gotlandshem bygga nytt i Bogen 3, jag är lite sugen. Vi står kvar i bostadskön, det tycker jag är logiskt. Men som det är nu finns det ändå inga lediga lägenheter, säger hon.

I oktober hölls ett möte mellan Gotlandshem, Kuststaden och de hyresgäster som berörs av försäljningen. På plats var Magnus Johansson, vd för Oskarshamnsbaserade Kuststaden projektutveckling.

Han berättade då att bolaget inte har för avsikt att ombilda lägenheterna till bostadsrätter. Han försäkrade även att den första hyresavin från Kuststaden skulle vara på samma belopp som den sista avin från Gotlandshem.

– De har även sagt att de inte ska göra några större reparationer om det inte är akut, säger Inger Aspendahl.

Bostadsområdet Bogen 1 byggdes på 70-talet. Att Gotlandshem valde att sälja i stället för att renovera lägenheterna berodde på att bolaget behövde få loss pengar för nyproduktion.

– Nu har jag sådan tur att jag fått det ommålat i hallen och köket och de har pratat om att göra ett stambyte. Men nu med en ny ägare vet man inte vad som kommer att hända, säger hon.