Mätningen är gjord efter beskedet att Moderaterna nu är beredda att samtala med Sverigedemokraterna. Enligt Demoskops analyschef Peter Santesson är det den största turbulensen mellan två mätningar sedan Håkan Juholt var partiledare för Socialdemokraterna. Simon Härenstam, gruppledare för Moderaterna i regionfullmäktige, säger att tappet var väntat.

– Jag tycker att vi som parti på sätt och vis förtjänar det här. Jag tycker det finns en koppling till vårt utspel om samarbete med Sverigedemokraterna, säger Simon Härenstam.

Han säger att Anna Kinberg Batras utspel kring ett samarbete var oväntat och tvärtemot den linje som han tycker Moderaterna har hållit.

– Det var nästan lite chockartat när de gick ut som de gjorde. Jag vill att det ska bli en större motreaktion inom Moderaterna mot att det här inte är vår värdegrund. Det finns inte i min värld att jag kommer söka stöd hos ett parti som har företrädare som Sverigedemokraterna har, säger Simon Härenstam och nämner Björn Söder, andre vice talman, som i en intervju med Dagens Nyheter tidigare sagt att "judar och samer är inte svenskar".

LÄS MER: "SD ska inte ha någon vågmästarroll"

Hur tänker du kring framtiden för ditt parti?

– Jag hoppas att den här opinionsmätningen och reaktioner från kommunerna ska vara en väckarklocka för partiledningen och få dem att inse att de gjort en felkörning, säger Simon Härenstam.

Centerpartiet får nu i samma mätning den högsta siffran sedan Demoskops mätningar inleddes 1990. Partiet får 11,1 procent, en uppgång med 1,7 procentenheter. S får 26,9, en svag uppgång, V får 9,0 vilket är en uppgång med nästan en procentenhet. Liberalerna går upp plus 1,1 och får 5,8 procent. Kristdemokraterna går upp med 1 procentenheter och hamnar på 3,6 procent. Sverigedemokraterna går också de upp, plus 1,3 och får 17,5 procent. Miljöpartiet ligger still på 4,7 procent.

Sammanräknat leder nu de rödgröna med 40,6 procent mot Alliansens 39,0.

Även i Sifos mätning, som presenteras i Svenska Dagbladet, går Centerpartiet framåt samtidigt som Moderaterna backar. Centern får 11,6 procent, en statistiskt säkerställd uppgång med 2,3 procentenheter jämfört med den ordinarie januarimätningen. Moderaternas nedgång på 2,1 procentenheter till 19,8 procent är inte statistiskt säkerställd.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.