Ett signalfel på Bingeby vattenverk var orsaken till att hela Visby tätort blev utan vatten under några timmar natten mot torsdagen.

– Vi vet ännu inte när det här signalfelet ska ha uppstått, men det vi vet är att distributionspumparna på Bingeby vattenverk stannade runt klockan halv ett på natten, berättar Lars Kalmén, elingenjör och arbetsledare vid Region Gotlands vattenenhet.

Att pumparna stannade satte igång en kedja av händelser som gjorde att hela staden skulle bli utan vatten under några timmar.

Artikelbild

| Som en säkerhetsåtgärd tömdes vattentornet i Visby på vatten.

– Hela ledningssystemet blev i det närmaste trycklöst, säger Lars Kalmén.

När trycket sjönk i vattensystemet tömdes också Visby vattentorn, vars reservoar rymmer 450 kubikmeter vatten.

– Det händer i princip aldrig att tornet töms. Men när en sådan här sak sker i systemet så tömmer vattentornet sig självt och fungerar som en buffert, förklarar Lars Kalmén.

Enligt honom är nattens händelse ett ovanligt fel som man nog inte varit med om tidigare på Gotland.

– Jag blev uppringd tio över fyra på morgonen och uppfattade då läget som ganska akut. Det blev lite kaotiskt där. Men det är ett komplext system vi har och ibland blir det tekniska problem.

Regionens personal som var igång under natten var från början orolig att en större vattenläcka hade uppstått, men vid 10-tiden på torsdagen visste man att så inte var fallet.

– Vi förberedde oss på det värsta, men nu vet vi att inget vatten har läckt ut i marken eller så, säger Lars Kalmén.

Under natten fick också SOS Alarm in fyra-fem samtal från privatpersoner som hade väldigt lite vatten i kranen.

Runt klockan halv fem på morgonen var alla systemets pumpar återigen igång på högvarv och vid sextiden på morgonen ska alla abonnenter enligt Region Gotland ha haft vatten i kranarna igen.

Under torsdagen pågår felsökningen efter vad problemet från början berodde på.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.