Sverige har inget eget Boeing C-17, som är ett stort transportflygplan. Men Sverige är tillsammans med Finland och tio Natoländer delägare i tre plan som utgör den europiska flygflottiljen Heavy Airlift Wing. Vid lunchtid på tisdagen landade ett av planen på Visby flygplats. Flygplanet kommer att vara del av den stora flygövningen, Aurora 17, som kommer att äga rum i september 2017.

– De testlandade hos oss i dag. Det var väldigt mäktigt att se den landa, det är en riktigt stor fågel, säger flygplatschefen Gunnar Jonasson om Boeing C-17.

Han säger att det är ett av de största flygplan som någonsin landat på Visby flygplats.

Artikelbild

| Flygplanet landade på Visby flygplats vid lunchtid.

– Flygplanet är större än Herkules och väldigt stort. Det är väldigt stort och som kan landa på grus- och sandbanor. Det är ett vanligt transportflygplan i USA, säger Gunnar Jonasson.

Anders Mårtensson, transportledningsofficer vid Försvarsmaktens logistik, säger att det är ett flygplan som är tre gånger så stort som ett Herkules. Flygplanet kommer att vara ett viktigt inslag i samband med Aurora 17.

– Vi kommer troligen använda det som ett svenskt flygplan i själva övningen och flytta mycket personal och material, säger han.

Sverige har endast ett större flygplan som man kan använda sig av.

Artikelbild

– Vi har ett AN 124, men där går avtalet ut vid årsskiftet. Det flygplanet kommer att användas på söndag när vi flyttar en sak från Skåne till Nyköping som är stort och väger 80 ton, säger Anders Mårtensson som inte vill berätta vad det är.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.