Under torsdagen gjorde Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra ett uppmärksammat utspel där hon sade att Alliansen bör lägga en gemensam budget så snart som möjligt. I och med detta öppnade hon för att fälla regeringen, om Sverigedemokraterna väljer att rösta på en gemensam alliansbudget, vilket partiet upprepade gånger sagt sig vara villiga att göra.

Simon Härenstam, moderaternas gruppledare i regionfullmäktige, säger att han tycker att det är bra att Kinberg Batra sätter press på regeringen och arbetar för att få igenom mer moderat politik. Han står dock inte bakom partiledarens vilja att fälla den sittande regeringen med hjälp av stöd från Sverigedemokraterna.

– Jag vill inte se en borgerlig minoritetsregering som blir beroende av SD. Dessutom skulle det skapa onödig politisk turbulens att fälla regeringens budget så kort före nästa val. Det får så stora effekter på styrningen av hela landet, säger han.

Artikelbild

| Simon Härenstam (M).

Härenstam säger att han inte vill se Sverigedemokraterna i en vågmästarroll, varken i riksdagen eller i regionfullmäktige på Gotland.

– De ska inte ha någon vågmästarroll, oavsett vilka som sitter i regering. Jag vill inte ersätta en svag röd-grön regering, som gör ett dåligt jobb, med en annan minoritetsregering som är beroende av Sverigedemokraterna.

Varför tror du Kinberg Batra gör det här utspelet?

– Jag tror hon vill få igenom mer moderat politik, och samtidigt sätta press på Löfven.

LÄS MER: Moderatutspel splittrar Alliansen