Tidigare i veckan bekräftade regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C), att ett nytt badhus inte ryms inom regionens budget. Även Moderaterna, som gick till val på byggstart under den här mandatperioden, erkänner nu att partiets kalkyler inför valet inte riktigt håller längre.

– Ett helt nytt badhus blir svårt, så är det. Bilden av ekonomin i regionen har blivit mörkare bara det senaste halvåret. Prognoserna vi har nu, med enorma sparkrav, var inte de som vi gick in i valrörelsen med, säger han till Gotlands Tidningar 18 april.

LÄS MER:"Mörka prognosen ger sviket vallöfte"

Artikelbild

| Edvin Rhodin, Andrea Uddén, Nils Storm och Frank Rhodin tillbringade skärtorsdagens eftermiddag med bad och lek på Solbergabadet i Visby.

Flera idrottsföreningar använder simhallen i sin verksamhet och det händer återkommande att aktiviteter måste ställas in på grund av reparationer på badhuset. Wisby simsällskap, WSS, och Bottenskraparna har regelbundna träningar, dykutbildning hålls också i simhallen.

– Bara simklubben har omkring 700 medlemmar och under 2018 och 2019 har Solbergabadet varit tvungna att hålla stängt i två månader på grund av reparationer, säger Bo Ronsten, distriktidrottschef.

Föreningsidrotten blir en stor förlorare när den styrande majoriteten stryker i budgeten, och planerna på en ny simhall i Visby skjuts framåt på obestämd tid.

Sedan tidigare har teknikförvaltningen sett ansvariga politiker stryka ett antal förslag på investeringar till lägre kostnad – byggen som delvis finansieras av andra än regionen.

Artikelbild

– Det här är projekt som behövs. Föreningsidrotten och civilsamhället är viktigt för Gotland och de här satsningarna behövs för att behålla framtidstron i föreningarna, säger Bo Ronsten.

Redan 2008 presenterade Region Gotland sin förstudie kring det nya badhuset i Visby. I förslaget finns en motionsbassäng, en hoppbassäng, två multibassänger med rörlig mellanbotten samt en familjebassäng med småbarnsavdelning samt två utanpåliggande vattenruschbanor. Multibassängerna kan tack vare sin rörliga mellanbotten vinklas, höjas och sänkas. Temperaturen kan även ändras snabbt.

Dessutom planeras det för gym, relaxavdelning och bastu på övervåningen.

Susanne Storm från Visby besöker ofta Solbergabadet. I dag är hon här med sin son Nils och hans kompisar.

– Jag tycker inte att det behöver vara så flashigt som i förslaget man haft. Men det hade varit något att se framemot, ett äventyrsbad i Visby. Det finns inte jättemycket att välja på under vinterhalvåret om man ska göra något med barnen, särskilt inte när de är väldigt små. Och när vi åker till fastlandet så är det just äventyrsbad som står högst på önskelistan. Det har nästan blivit lika obligatoriskt som Ikea, säger Susanne Storm.

– Det är inget större fel på Solbergabadet, men en viss förbättring och modernisering hade man kanske velat se, fortsätter hon.