Regionfullmäktige fattade redan under juni beslut om budgeten för 2016. Den innebär att Region Gotland under nästa år ska spara 45 miljoner kronor. Varje nämnd har fått i uppdrag att spara en procent av sin budget. Under hösten kommer förvaltningarna ge förslag till nämnderna om vad regionen kan spara in på. Åsa Högberg har varit ekonomidirektör sedan 2010.
– 2015 är utan konkurrens det värsta året jag varit med om, säger Åsa Högberg.
– På tio år har det inte varit såhär dåligt för regionen. Det är jättetufft.
Hon menar att man tidigare litat för mycket på engångsintäkter som "Afa-pengar" och pengar från "kömiljarden".
– Vi har haft enstaka intäkter som gjort att vi klarat ekonomin. Framåt ser det inte ut som att vi får vi får några sådana pengar, säger Åsa Högberg
Den nämnd som ska spara mest pengar är hälso- och sjukvårdsnämnden. De ska spara 13,3 miljoner kronor. Detta trots att man fick tillslag på 48 miljoner kronor och 16 miljoner kronor genom att man omfördelat pengar.
– Vi begärde dem pengarna för att få en realistisk budget. Men det här sparbetinget gör att vi egentligen inte är i balans, säger Stefaan De Maecker (MP), nämndens ordförande.
– Med tanke på prisutvecklingen för medicin och möjligheterna som skapas, så är det något vi måste kunna erbjuda gotlänningarna.
Känns besparingen som en omöjlig uppgift?
– Med de pengarna som vi fått för 2016 ser det bättre ut än för 2015. Men besparingen gör att det är svårt att säga "Nu ska vi ge järnet och vi kommer lyckas". Det är ett frågetecken om vi lyckas hålla budgeten.
Så här ser fördelningen av en procents-besparingen ut:
(mnkr= miljoner kronor)
Regionstyrelsen 2,3 mnkr
Tekniska nämnden 1,9 mnkr
Byggnadsnämnden 0,2 mnkr
Miljö- och hälsoskyddsnämnden 0,1 mnkr
Kultur- och fritidsnämnden 1,4 mnkr
Barn- och utbildningsnämnden 11,3 mnkr
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden 2,9 mnkr
Socialnämnden 11,7 mnkr
Hälso- och sjukvårdsnämnden 13,3 mnkr
Totalt: 45,1 mnkr
Källa: Region Gotland.