I år öppnade Almedalsveckan ansökningarna till det officiella programmet några veckor tidigare än vad de brukar. Hittills har 13 evenemang anmälts.

– Vi ligger ungefär i linje med förra året, säger Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan.

– Trycket brukar vara som högst runt den 25 april, då vi har vår första deadline. Efter det kostar det pengar att anmäla sig, fortsätter hon.

Av de 13 anmälda evenemangen handlar tre av dem om elnätet, som är en ytterst het potatis just nu. Andra evenemang handlar bland annat om invandrarkvinnors outnyttjade potential och löneskillnader mellan män och kvinnor.

– Det känns som att vi har fått en stark inledning, men årets Almedalsvecka kan komma att se annorlunda ut, säger Mia Stuhre.

2017 hade Almedalsveckan 4 062 evenemang och 2018 var de rekordmånga 4 311 stycken.

– Vi har haft en enorm mängd evenemang. Vi har diskuterat om det verkligen är antalet vi ska mäta. Antal säger inget om kvalitet. Vi har börjat mäta vilka det är som kommer hit istället. säger Mia Stuhre och fortsätter:

– Vi prioriterar nytta framför kvantitet. Vilka politiker är närvarande? Vilka ideella organisationer finns representerade? Och vilka kommer från näringslivet? Vi efterfrågar en mix.

De partiledare som hittills är klara för veckan är Centerpartiets Annie Lööf och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Övriga har ännu inte gett något besked. 2017 valde statsminister Stefan Löfven att skippa veckan.