Så bra är den gotländska grundskolan

Lärarnas Riksförbund har undersökt hur den gotländska skolan står sig. Fackförbundet har tagit hänsyn till kommunernas olika förutsättningar i räkningen – resultaten är både positiva och negativa.

Rosita Sundh, Lärarnas riksförbund.

Rosita Sundh, Lärarnas riksförbund.

Foto: Montage

SKOLRANKNING2019-05-06 18:35

När resultaten räknas samman och hänsyn tagits till kommunernas skiftande förutsättningar så blir betyget för den gotländska grundskolan följande: Den är helt genomsnittlig. Gotland intar plats 145 av Sveriges 290 kommuner när alla faktorer räknats samman till ett index.

Bakom den siffran döljer sig både positiva och negativa resultat. Det mest glädjande är elevernas resultat, justerat för socioekonomiska faktorer. Gotland är på plats 90 i den kategorin.

– Det är jätteroligt! Det visar att vi har en hel massa lärare som gör ett väldigt bra jobb, trots låga löner. Siffran är lite anmärkningsvärd och en överraskning för mig, säger Rosita Sundh, ordförande för Lärarnas Riksförbund på Gotland.

LÄS MER: Stora skillnader i ny skolrankning

Rankningen av lärarlöner är ingen rolig läsning för fackförbundet. Gotland är på plats 209 i landet och tillhör därmed den sämsta tredjedelen när det kommer till hur mycket lärarna tjänar.

– Lärarlönerna är ett jätteproblem. Vi har ingen löneutveckling att tala om. Det innebär att det inte skiljer mer än 3-4 000 kronor i månaden mellan en nyutexaminerad lärare och en som har jobbat i många år, säger Rosita Sundh.

Högre lön och en större lönespridning står högt på fackförbundets önskelista. Lärarnas riksförbund vill också att staten tar över ansvaret för skolan.

LÄS MER: Skola tar in ordningsvakter efter incident

I kategorin andelen behöriga lärare är Gotland på 158:e plats. Svårigheten att rekrytera behöriga lärare beskrivs som en sida av ö-läget. Kostnaden för den gotländska grundskolan hamnar på plats 122. Kostnaden för att hyra skollokalerna lyfts fram.

– Förvaltningarna är lite som konkurrerande koncerner. Man tar från en verksamhet och ger till en annan, säger Rosita Sundh.

Lärarfacket vill sedan tidigare se större centralisering och har uppmanat politikerna att ta "modiga beslut" i den frågan.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Stefan Nypelius (C), deltar i budgetberedningen och meddelar att han inte har tid att sätta sig in i undersökningens slutsatser och ge en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om