Den årliga konferensen i Visby har arrangerats sedan 1994 och hade i år temat "East and West in the New World Order". Bland deltagarna fanns bland andra Damon Wilson, vice vd på Atlantic Council och tidigare säkerhetspolitisk rådgivare åt president Georg W. Bush, samt Vladimir Milov, rysk oppositionspolitiker och tidigare vice energiminister. Under en av konferensens pauser fick Helagotland.se som enda media en pratstund med de två, samt Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Sveriges tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt. Av naturliga skäl kom samtalet att handla mycket om det säkerhetspolitiska läget i Östersjön, och Carl Bildt drog paralleller till när konferensen i Visby startades 1994.

– Då debatterades framförallt baltstaterna och deras framtid, och just därför var Gotland en naturlig plats att vara på. I dag är de baltiska länderna medlemmar i Nato, men Gotland är fortfarande en lika aktuell plats att prata säkerhetspolitik på nu som då, fast av helt andra skäl, säger han.

De senaste åren har Sverige frekvent rustat upp sitt försvar på grund av situationen i Östersjön, och Ryssland har vid flertalet tillfällen kränkt bland annat svenskt luftrum med sina flygplan. Den ryske oppositionspolitikern Vladimir Milov menar att svenskarna fått fel bild av Ryssland, mycket på grund av landets president Vladimir Putin, som han bland annat beskriver med ordet "tricky".

Artikelbild

| Ulf Kristersson tillsammans med Damon Wilson, som tidigare bland annat arbetar som säkerhetspolitisk rådgivare till president George W. Bush.

– För mig känns det viktigt att visa att det finns ett annat Ryssland än det man ser på tv. Ryssland är i grunden ett vänligt och samarbetsvilligt land, men på grund av att Putin varit allt för aggressiv har resten av världen fått se en helt annan bild av landet, säger han, och fortsätter:

– I demokratiska länder byter man ledning då och då, men inte i Ryssland. Enligt mig är det väldigt tydligt att vi behöver en helt annan politik.

LÄS MER: Tillbaka på ön – nu som partiledare för Moderaterna

Damon Wilson, som bland annat varit säkerhetspolitisk rådgivare till president George W. Bush, menar att Östersjö-regionen var väldigt säker efter att Sovjetunionen föll i början av 90-talet, men att det ändrats i och med Putins tid vid makten.

Artikelbild

| Carl Bildt.

– Det är på grund av mister Putin som vi har den situation som just nu råder i Östersjön, säger han, och får medhåll av Carl Bildt.

– Vi hade ett väldigt bra samarbete med Ryssland i början av 90-talet, och var även väldigt hoppfulla, men inte naiva, om att det skulle fortsätta så. De förhoppningarna har dock inte infriats, vilket har inneburit en helt annan situation både här i Sverige, men även för övriga Europa, säger den tidigare statsministern.

Artikelbild

| Vladimir Milov hoppas att Ryssland ska välkomnas in i den "europeiska familjen" igen så småningom.

Som oppositionspolitiker, kraftigt kritisk till president Putin, lever Vladimir Milov under ett ständigt hot, och han berättar att han alltid försöker vara uppmärksam på vad som sker omkring honom.

– Jag gillar inte att använda ordet "rädd", men visst är jag dagligen orolig för min egen säkerhet. En av mina chefer, Boris Nemtsov, blev mördad 2015, så jag vet vad mina motståndare är kapabla till.

Artikelbild

Vladimir Milov säger att han hoppas och tror att Ryssland så småningom kommer att välkomnas in i den "europeiska familjen" igen, men säger att det kommer att ta tid och att det kommer att krävas uppoffringar.

På Gotland finns det många som känner en rädsla gemtemot Ryssland. Anser du att vi borde vara rädda?

– Jag gillar som sagt inte att använda ordet "rädd", men det finns skäl för Gotland, och många andra, att vara oroliga så länge Putin sitter vid makten.