Hans Rosling höll på fredagen två föreläsningar i Ica Maxi arena.

LÄS: Hans Rosling får alla att lyssna

Han har tidigare kritiserat medias förmedling av flyktingkatastrofen i Europa.

Artikelbild

| Hans Rosling föreläser i Ica Maxi arena om "Blir världen bättre?".

– Katastrofen är inte i Europa! Det är i Syrien och i grannländerna till Syrien det är en katastrof. Vi får inte glömma bort att hjälpa flyktingarna i närområdet, där är det fruktansvärda levnadförhållanden! säger Hans Rosling.

Till Gotland har i dagarna de första asylsökande kommit och Hans Rosling är förvånad att det ännu inte kommit flyktingar via båt österifrån.

– Vänta bara, inom ett år kommer det att komma båtar från Kaliningrad till Gotland, säger Hans Rosling.

Anledningen är, menar han, att FN:s flyktingorgan, UNHCR, lägger för lite pengar på att hjälpa flyktingarna där de är som flest, nämnligen i Syriens närområde. Bara en liten del har ännu tagit sig till Europa.

Artikelbild

| Professor Hans Rosling förklarar världen i Ica Maxi arena.

– UNHCR har en budget på 3,5 miljarder dollar i år och tar hand om 60 miljoner flyktingar i hela världen. Sverige lägger dubbelt så mycket på flyktingmottagandet i Sverige som UNHCR lägger på flyktingar i hela världen. Det är helt absurt!

Han har full förståelse för att människor flyr från Syrien.

– Syrien är ett obeboeligt land, liksom Afghanistan och Irak, det är olidliga förhållanden där.

Det internationella samfundet lägger tio kronor per person för flyktingar i krigets närområde, jämfört med kostnaden per flykting i Sverige som är 500 kronor per person. Resultatet blir att UNHCR:s pengar inte räcker till mer än förhoppningsvis tak över huvudet. Hans Rosling är mycket kritisk till att skola och hälsovård inte ryms i budgeten.

– Det internationella samfundet ser inte till att det finns skola för ungarna som är flyktingar i närområdet. Det är klart som sjutton att folk åker hit! Vi har snitslat en så farlig hinderbana att det kostar 50 000 att ta sig hit samtidigt som man riskerar livet.

Han menar att vi ger med ena handen och slår med den andra:

– Det går inte att sitta här och vara perfekt och samtidigt halvera biståndet. Man har redan tagit bort pengar till vaccinationer och preventivmedel i Afrika, det är huvudlöst! De finaste investeringar vi har tar man tillbaka!