En herrans massa goda råd har det blivit de senaste veckorna från öns rörmokare. Även om det ännu inte uppdagats så många skadade rör och vattenledningar så har en och annan ispropp ställt till det ute i stugorna.

– Jag har säkert fått minst tre samtal per dag om rör som har frusit. Men vi har ju inga gasolblåsare eller så, utan vi står mest för goda råd om hur man kan lösa isproppar, säger Örjan Dahlberg, butiks- och servicechef på Värme och sanitet i Visby.

Sedan det blev kallt har de haft fem allvarligare fall där ledningar faktiskt sprungit läck, men det är inget anmärkningsvärt i rörmokarens värld.

Artikelbild

| Rör. Det är främst kopparrör som har en tendens att frysa sönder. I moderna hus använder man i stället plastslangar.

– Oftast går det ju inte sönder när det fryser, utan det handlar om att lösa isproppar. Men i fredags var det en som ringde precis innan vi skulle gå hem, och de hade vatten i hela kökstaket och det är ju inte kul, säger han.

Inte heller Bad och värme i Visby har fått särskilt många samtal.

– Det har varit en del, men inte något anmärkningsvärt. Däremot lär det nog bli fler jobb lite längre fram när sommarstugeägarna sätter på vattnet igen i sina stugor, säger Katarina Buskas.

På Länsförsäkringar Gotland hade man i förra veckan ett ärende där värmesystemet på en fastighet slutat fungera. Larmet kom in sent på kvällen och det var elva minusgrader ute. Eftersom Länsförsäkringar inte har några egna värmefläktar tvingades man till en nödlösning och fick låna av räddningstjänsten.

– Sådana ärenden är väldigt ovanliga, men jag och en kollega åkte ut och kunde säkerställa att fastigheten hade värme till dagen efter, då ägarna kunde ringa elektriker eller rörmokare, säger skadechef Martin Sjöli.

Han poängterar vikten av att ha tillförlitlig värmelösning, och räknar med att fastighetsägare sköter tillsynen av sina stugor, allrahelst nu när kylan släpper.

– Vi lämnar sällan försäkringstagare med Svarte Petter för att de varit lite oförsiktiga, men det går inte att bara stänga av strömmen, låsa dörren och låta trycket vara kvar i rören för att sedan hoppas på det bästa, ­säger han.

Även om det inte varit någon större mängd vattenläckage så har det enligt bolaget hänt att en och annan luftvärmepump lagt av på grund av det kalla vädret. Så det gäller att ha någon form av backup för att inte stå där och frysa.