Västerhejde bygdegård är fullsatt flera minuter innan tisdagskvällens föräldramöte ska börja. Många har samlats för att försöka få klarhet i barnens skolgång under höstterminen när Västerhejde skola delvis ska renoveras. Förändringarna som nu ska genomföras har föregåtts av en lång strid för många av de inblandade. De trånga lokalerna och den dåliga ventilationen har varit ett stort problem länge och det är en märkbart lättad rektor Eva-Karin Rönnfors som tar emot föräldrarnas frågor om renoveringen.

– Det känns bra, det känns jädrigt bra. Många här ikväll har jobbat i många år för att skolan ska bli funktionsduglig, och att detta blir av är mycket tack vare dem och skolrådet som tryckte på i politiken.

LÄS MER: Elever får flytta när skolan byggs om

Artikelbild

| "Det är en tillräcklig början" säger Eva-Karin Rönnfors om höstens renovering.

LÄS MER: Beslut: Bygglov klart för Västerhejde skola

Under höstterminen ska en av paviljongerna totalrenoveras, samtidigt som en annan utökas och fem nya byggs. Skolan kommer att få mer utrymme att undervisa i än man har i dag. Men den förändring som sker nu gäller enbart undervisningssalarna – exempelvis matsalen, som i dag är för liten, finns inte med i renoveringsplanen.

– Det finns en plan för en fortsatt renovering av resten av skolan, men den är inte bestämd, vi vet inte i dag hur det blir med den. Men det här är ett första steg och det är vad vi fokuserar på nu, säger Eva-Karin Rönnfors.

Är de här förändringarna tillräckliga?

Artikelbild

| Många föräldrar kom för att lyssna på planerna.

– De är en tillräcklig början.

Bygglovet gäller för 10 år – sedan måste en ny plan för skolans framtid vara klar.

För att klara undervisningen samtidigt som renoveringen pågår krävs en hel del logistik. Många föräldrar är oroade över hur de bussturer som ska ta en del av eleverna till gamla Christopher Polhemsgymnasiet i Visby där en del av undervisningen kommer att ske, ska fungera rent konkret. Och Eva-Karin Rönnblom hymlar inte med att det fortfarande problem att lösa under tiden.

– Det kommer att bli jättebra. Det kommer inte att bli helt perfekt, men vi löser det. Vad har vi för val? Vi kan ju inte vara i de gamla lokalerna, de är bara skrutt!