I november skickade en tidigare gotlänning ett upprört brev till länsstyrelsen. I brevet hänvisades till en reklambild för bilmärket Skoda. I en bilannons från företaget står bilar parkerade i Helgumannens fiskeläge på Fårö, där man enligt brevskrivare absolut inte får köra eftersom det är naturreservat och terrängkörningslagen gäller. "Fel, fel, fel (som Brasse sa i Fem myror...) tycker jag. Vad tycker ni?", avslutar anmälaren.

Länsstyrelsen agerade och skickade ett brev till Skoda. I brevet skriver myndigheten att företaget varken sökt naturreservatsdispens eller terrängkörningstillstånd. Länsstyrelsen bad bilföretaget inkomma med en förklaring senast den 10 januari 2018.

Svaret anlände i mellandagarna. Stefan Nygren på Skoda Sverige beklagar att man väckt anstöt med sin senaste kampanjbild. Han fortsätter brevet med att man med stor omsorg valt platsen för att presentera sina aktuella bilmodeller. Dock arbetar man sedan några år med en digital 3D-teknik där 3D-modeller av bilarna monteras i fotografier. "Resultaten blir ofta väldigt naturtrogna och vi kan glädjande meddela att vi använt denna teknik också för denna bild". "Vi varken planerade eller har framfört någon bil på den aktuella platsen och ansökte därför aldrig om något terrängkörningstillstånd".

– Ärendet är nu avskrivet, säger Cecilia Cederborg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

– Det som är tråkigt är att en sådan här bild väcker oro att vi på länsstyrelsen skulle ha gett tillstånd. Det vore kanske bättre att fotografera på ett ställe där man får köra. Det kanske de tänker på till nästa gång.

Stefan Nygren på Skoda berättar att han själv varit på i Fiskeläget i somras och att han tycker att stället är väldigt fint.

Hur tänkte ni när ni valde platsen?

– Ja, vi tänkte att det var en väldigt fin miljö. Det går ju en bilväg in där, visserligen står det en skylt att man inte får köra där, men det kändes okej att visa bilar där. Vi vill förstås inte att folk ska bli arga.

Blir inte det här som en uppmaning att köra offroad?

– Nej, det tror jag inte. Det här är ingen uppmaning att man ska köra utanför vägar. Det är otroligt viktigt att stämma av alla miljöer. Det blir alltid synpunkter på reklam där man tolkar in olika saker i bilderna. Vi vill inte såra någon eller inkräkta. Det är inte vår mening.