Svenska kraftnät meddelade på onsdagskvällen att det inte blir någon ny elkabel till Gotland. Regiondirektören Peter Lindvall fick på onsdagskvällen beskedet av Geabs vd Jan Karlsson att elkabeln inte blir verklighet:

– Det är både oväntat och olyckligt för Gotland. Vi måste nu tillsammans med Geab diskutera konsekvenserna av detta och bestämma oss för hur vi går vidare, säger regiondirektören Peter Lindvall.

Vad sa du och Jan Karlsson under ert samtal?

– Vi pratade ingenting djupare utan jag fick bara informationen. Vi båda konstaterade att det här är jäkligt olyckligt, säger Peter Lindvall.

LÄS MER: Ingen ny elkabel till Gotland

Regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) är oroad vad det här kan betyda för utvecklingen av vindkraften på Gotland.

– Det är ett olyckligt och negativt besked som vi har fått. Många har gått och väntat på det här och vindkraftsnäringen har ställt in sig på att en kabel skulle komma, säger Björn Jansson.

– För vindkraftsnäringen är det här väldigt negativt och även för de planer som vi har haft på att bli självförsörjande på energi och exportera energi. Vi måste titta på de konsekvenser som det här beskedet för med sig.

Hur reagerade du när du nåddes av beskedet?

– Jag blev jätteförvånad. Jag har verkligen inte väntat mig det här och det kom väldigt oväntat. Det går inte att analysera ett sådant här färskt besked, säger Björn Jansson.