Det var under fredagen som myndigheterna fick reda på oljeutsläppet på södra Gotland. Kustbevakningen var först på plats och kunde konstatera att det låg fläckvis olja sex till sju meter upp på stranden. Under söndagen

Under söndagen skickade räddningsjänsten ut en oljeskyddsledare till platsen som tillsammans med brandmän från Garda brandvärn skulle sköta saneringen.

– Han säger att det finns olja på båda platserna som det redan rapporterats om. Saneringen har påbörjats och vi inriktar oss i första hand mot stränderna, säger brandmästaren Joachim Nyman.

Artikelbild

Oljeskyddsledaren kommer tillsammans med ett tiotal personer att fortsätta arbeta under söndagen. Enligt Joachim Nyman är oljeutsläppet utbrett från Ajnviken till Holmhällar, det är vad oljeskyddsledaren på plats rapporterat in. Det är alltså ett större område som drabbats än vad man tidigare trott.

– Vi kommer under måndagensmorgonen ha ett möte. Då kommer vi att ta ett inriktningsbeslut på hur vi kommer att gå vidare, berättar Joachim Nyman.

– Det är alltifrån stora klumpar olja till sådant som inte går att saneras.