Rödplistern är en ettårig ört som på sensommaren bestämmer sig för om den ska gro eller fortsätta vila som frön i marken. Förra sommaren bestämde den sig med besked och Gun Ingmansson vid Gotlands botaniska förening berättar att föreningen fått många frågor om vad det är som blommar så kraftfullt på ön.
– Den är jättevanlig i år. Gotland, men även Öland har mängder av rödplister i år. Den är nästan heltäckande på vissa ställen och det är förra sommarens värme som har gynnat fröna, förklarar, Gun Ingmansson.
Rödplisterns frön aktiveras när det är extra varmt och torrt. När förhållandena är de rätta, som förra året, gror den på hösten. Därefter övervintrar den som en liten planta och blommar på våren. Vid mindre gynnsamma förhållanden återgår den i frövila och kan på så sätt bygga upp en ansenlig fröreserv.
Ställer den till med något besvär?
– Nej, den är oförarglig. Det är inte en invasiv art utan kommer snart att vissna ned och är lätt att rycka upp om man vill. Det är snarare torkan och klimatförändringarna som vi ska vara bekymrade för.
Enligt Gun är det inte bara rödplistern som gynnades av förra årets värme. Både björk- och asphängena är välfyllda och det har rapporterats om att årets pollensäsong kan bli den värsta sedan mätningarna började för 45 år sedan.
I övrig kan sägas att rödplistern är ätbar. På Gotlands botaniska förenings facebooksida ska en person ha rapporterat att växten fungerade utmärkt i en stuvning.
Är den god alltså?
– Ja, tydligen ska den ha en lite nötig smak, skrattar Gun Ingmansson.