Tommy Gardell (S), ordförande i nämnden, har redan tidigare berättat att han vill vädja till polisen att ändra sitt beslut och nu finns en färdig skrivelse som arbetsutskottets ledamöter hoppas att nämnden ska klubba igenom 31 maj.

LÄS MER: Gardell ger inte upp – vill väja till polisen

– Vi berättar hur allt har gått till och om oron många känner och att många avstår från att vara med för att de är rädda och att vi inte vill ha våldsbejakande och nazistiska organisationer där, säger Tommy Gardell.

Han förklarar att det begicks ett misstag vid förvaltningen när man yttrades sig över ansökan från Nationella motståndsrörelsen, NMR.

– Förvaltningen tar många beslut på delegation, men man månste tänka till: får jag en ansökan från en nazistisk organisation ska jag nog inte ta det här beslutet utan lämna det vidare till politiken.

Tommy Gardell säger att han haft ett samtal med förvaltningschefen om delegationsförfarandet och hur han tycker att det ska fungera.

– Det är likadant med beslutet om foodtrucks under Island Games. Ingen krögare klarar att leverera tillräckligt mycket mat på Stora torget, alla vill ha det här, men handläggaren har bara tittat på regelverket. I sådana här fall måste man tänka till: är det här enkel delegation eller finns risk att beslutet blir ifrågasatt? Då måste jag lyfta det till min chef, säger Tommy Gardell.

Tekniska nämndens arbetsutskott föreslår även till nämnden att ge förvaltningen i uppdrag att se över och ändra kriterierna för markupplåtelse för att med lagliga medel kunna säga nej till odemokratiska och våldsbejakande organisationer.