Kan Region Gotland stoppa nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) från att hyra mark under Almedalsveckan eller inte? Under torsdagen sade tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S) att man inte kan stoppa dem till årets vecka, men att man redan nu håller på att se över kriterierna inför nästa år.

LÄS MER: Regionen svarar: "Vi har låsta händer"

Hans kollega i tekniska nämnden, vice ordföranden Per Edman (V), håller dock inte med. Han är övertygad om att det går att stoppa organisationen från att delta i veckan redan i år.

Artikelbild

| Per Edman (V).

– Jag tänker att det måste gå helt enkelt. Hur det exakt ska gå till återstår att se, men jag tycker vi borde testa alla tänkbara vägar. Jag kommer inte att ge mig i alla fall, säger han.

Per Edman menar att regionens jurister borde titta på beslutet att hyra ut mark till NMR utifrån flera olika lagstiftningar.

– Jag har förstått från Tommy Gardell att det blir svårt att stoppa dem utifrån tekniska nämndens mandat, men då får man ta det ett snäpp högre helt enkelt. Vi måste testa lagen, så får vi se hur det går. Vi måste få det här prövat en gång för alla och verkligen göra allt för att stoppa dem. Det finns ingen annan väg att gå än att att köra det här i botten redan i år.

– Är man försiktig i det här läget kommer man ingenstans. NMR är en väldigt speciell grupp, och vi måste hitta en lösning på det här.

På vilka grunder anser du att man ska kunna stoppa NMR?

– Det handlar ju om säkerhetsaspekten och folks rädsla för den här organisationen. De hör inte hemma på den här arenan då de förespråkar allt som vi inte vill ha, som exempelvis diktatur, våld och tystnad. Almedalsveckan ska vara en demokratisk mötesplats.

– Jag vet många som säger att de inte kommer om NMR får komma till Almedalen. De uppmanar ju sina medlemmar att vara beväpnade, och jag upplever att det finns en stor olust och rädsla hos många.

LÄS MER: Partierna uppmanar regionen att säga nej till NMR

Under torsdagen gjorde Almedalsveckans arrangörsgrupp, bestående av lokala representanter från riksdagspartierna, ett uttalande där man uppmanade regionen att inte hyra ut mark till NMR. Per Edman sitter med i arrangörsgruppen, och han säger att han fått positiva reaktioner på uttalandet.

– Det är många som reagerat positivt på det, ja. Jag har varit i kontakt med folk inom EU och personer i vår riksdagsgrupp, och de tycker att det är viktigt att vi sätter ner foten.