Du får mail som ser ut att komma från Postnord. Om du inte hämtar ut ett paket måste du betala 60 kronor, enligt mailet, och när du klickar dig vidare drabbas din dator av virus.

– Du laddar ner en jävligt elak trojan som krypterar alla dina dokument och bilder, och du får beskedet att du måste betala för att det ska låsas upp, säger Jan Olsson, förundersökningsledare vid Nationellt bedrägericenter.

Han fortsätter:

– En yngre kvinna ringde och berättade att hon hade fått alla bilder på sin dotter, som gick bort alldeles för tidigt, låsta.

Enligt Jan Olsson är viruset mycket avancerat och de som valt att betala har blivit av med ett antal tusen kronor. Dessutom måste betalningen ske i den digitala valutan Bitcoin.

– Bitcoins används för att anonymisera. Spåren leder till en rysk server, men där kan vem som helst hyra in sig. Den här typen av bedrägerier är extremt svåra att utreda, säger Jan Olsson.

Ett antal privatpersoner och företag har anmält att de utsatts, men polisen utgår från att många fler har drabbats.

– Om det här skulle bli en vanlig företeelse är det en fasansfull utveckling, säger Jan Olsson.

FAKTA: Datavirus

En programdel eller sekvens av kommandon som kopierar sig själv till andra tillgängliga lagrade program. Datorvirus "smittar" genom att sprida sig till program och sekvenser där de inte hör hemma. De är beroende av redan existerande program och filer att kopiera sig till, program och filer som sedan körs av användaren och därmed för smittan vidare.

Termen trojansk häst används för program med en medvetet dold funktion, där den dolda funktionen är sådan att den som startar den trojanska hästen inte skulle ha kört programmet i fråga om funktionen varit känd.

Källa: NE