Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, kom i slutet av förra veckan till Almedalsveckan och Gotland. Nazisternas entré märktes direkt och tidigt på fredagsmorgonen förstördes en skodemonstration som satts upp för att symbolisera koncentrationslägren under andra världskriget. Polisen sa då att flera personer med koppling till NMR misstänks ligga bakom förstörelsen.

Personer med koppling till NMR ska även ha försökt störa fredagens mångfaldsparad, förstört fackföreningen Syndikalisternas tält och på Twitter har de lagt ut bilder när de bränner upp bland annat Socialdemokraternas flagga. Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan, säger att stämningen i Almedalen påtagligt förändrades när NMR anlände.

– Fram till torsdagseftermiddagen var det bara leenden överallt och en väldigt härlig anda. Men stämningen förändrades påtagligt därefter och Almedalsveckan kan delas in i två olika delar, säger hon.

Mia Stuhre säger att hon själv kände sig rädd på gatorna när nazisterna befann sig i Almedalen.

– Jag tycker att Almedalsveckan ska vara ett evenemang där man ska gå runt och kunna känna sig trygg. Man ska inte behöva känna sig rädd eller känna obehag, men det gjorde även jag och jag tillhör inte någon minoritet, säger hon.

Framöver ska de se om det är möjligt att stoppa NMR från att få tillåtelse att hyra mark av Region Gotland.

– Vi ska se om de kan följa kriterierna som gäller för programmet. Sedan får vi se om vi ska ha en öppen talarplats eller inte i Almedalen, men om den tas bort drabbas även andra organisationer, säger Mia Stuhre.

Annika Eriksson, polisens kommenderingschef under Almedalsveckan, säger att man haft 12-15 anmälningar som kan kopplas till Almedalsveckan.

– Vi brukar inte ha så många ärenden som är kopplade till Almedalen. Det här är ganska många fler än vanligt, men samtidigt är det väldigt få när man ser att det är så många människor på plats samtidigt, säger hon.

– Men NMR:s närvaro i Almedalen har varit helt hanterbar för oss utifrån en ordningssynpunkt.

Annika Eriksson säger att man troligen aldrig kommer att kunna stoppa NMR:s eller andra nazistiska organisationers närvaro i Almedalen.

– Region Gotland har som markägare ett veto om de vill hyra ut mark eller inte. Men vi kan aldrig säga nej om de söker tillstånd för att demonstrera eller genomföra en marsch, säger Annika Eriksson.