– Det verkar vara någon typ av mineralolja och kommer mest troligt från ett fartyg, säger Martin Nylander, vakthavande befäl på Kustbevakningen.

Det var en privatperson som under påskafton larmade Kustbevakningen om klumpar av olja vid raukområdet på Holmhällar. Kustbevakningen skickade ut ett flyg till området och två personer körde med bil från Visby till Holmhällar för att undersöka uppgifterna. Den fläckvisa oljan ligger sex till sju meter upp på stranden. Det är osäkert hur länge den har legat där. På påskdagens morgon tog sig också Slitebaserade fartyget KBV 002 Triton till området. Från fartyget har man släppt ned en liten gummibåt för att gå iland på naturreservatet Heligholm och se om olja har tagit sig även dit.

Det blir nu räddningstjänstens uppgift att sanera oljan.

Artikelbild

– Vi har även kontaktat organisationen Katastrofhjälpen för fågel och vilt som kommer att åka dit under dagen, säger Martin Nylander.

Uppdaterad 14.32: Räddningstjänsten meddelar att man kommer att sanera oljan under måndagen.

– Den ligger utspridd över ett större område, men jag skulle säga att det är ett utsläpp av ringa omfattning, säger Mikael Pettersson på räddningstjänsten.