– Förra sommaren och hela hösten var det betydligt mer. Vi hade fler inneliggande och svårare patienter och i år är det mycket lugnare med kortare inläggningar. Jag kan inte riktigt svara på frågan varför det är så. Man kan väl nästan tänka sig att det skulle vara ännu mer, säger Anders Grundvik, tillförordnad verksamhetschef för psykiatriska kliniken i Visby.

Den senaste tiden har det talats mycket om psykisk ohälsa. Framför allt bland kvinnor och barn har siffror visat en oroväckande kurva som pekar uppåt. Höga krav och stress beskrivs som vanliga orsaker till att allt fler mår dåligt. Men än så länge har sommaren alltså varit stabil för de som jobbar inom psykiatrin på Gotland.

– Vi har tolv bäddar på avdelningen och det har väl varit runt 8-10 inläggningar. Det har varit en ganska lugn sommar.

Även Ragnar Östermark, enhetschef för beroendevården, vittnar om en ovanligt lugn sommar om man jämför med 2015 och 2016. Däremot understryker han att det nog finns en stort mörkertal.

– 2015 var en speciell sommar med väldigt mycket droger i omlopp. Generellt sett är sommaren en tid då det drogas och dricks mycket vin. Det är det nog fortfarande men det märks mindre. 2016 var det en hel del också. I år är det väl så att drogerna inte syns för oss. Jag tror att det pågår som vanligt men det är inte så att allt kommer oss tillkänna. Det är nog så att den här sommaren är "normal" medans de andra sticker ut.