Att få folk att ställa upp gratis under arbetstid och fritid har blivit svårare, tycker Mats Stockmarr som är förordnad stationschef och räddningsskeppare vid sjöräddningsstationen i Visby.

– Det går i vågor. Folk har inte tid, framförallt inte att jobba gratis, säger Mats Stockmarr.

Han är en av sju aktiva jourgående räddningsmän som delar på bemanningen i Visby. De klarar oftast bemanningen, men det har hänt att stationen måste stänga någon dag för att det inte finns tillräckligt med folk.

Artikelbild

| OMBORD. Aron Dahling och Wilgot Skarp är på besök på räddningssälskapets station i Visby och på räddningsbåten Vitstjärna.

– Det blir också svårare och svårare för folk att få ledigt från jobbet, säger Pontus Arnesson, räddningsman.

Normal har de frivilliga jour 300-400 timmar per kvartal, men i Visby blir det motsvarande jourtid per månad.

– Vi som är måste ha väldigt mycket jour, ibland mer än man vill och kan ha, säger Mats Stockmarr.

Sommartid är sjöräddningssällskapets högsäsong och då är det ännu svårare att fylla bemanningen, eftersom även sjöräddare reser bort på semestern.

Artikelbild

| REKRYTERAR. Mats Stockmarr och Pontus Arnesson, på sjöräddningsstationen i Visby, hoppas att fler ska vilja delta i det frivilliga sjöräddningsarbetet.

– I somras fick vi ta ner folk från andra stationer för att täcka bemanningen. Därför ska vi också bygga två övernattningsrum här på stationen, säger Mats Stockmarr.

För att bli sjöräddare krävs att man är fullt frisk och har normal kondition. Det krävs också att man kan vara på stationen inom 15 minuter vid ett larm när man har jour och att man kan simma 200 meter. Alla sjöräddare får utbildning och det första året är man aspirant och går bredvid ordinarie besättning.