”Oförenligt med regionens policy”

Föreningen De badande wännerna, DBW, beslutade förra veckan att kvinnor inte ska kunna röstas in – detta trots att majoriteten av medlemmarna tycker annorlunda.

Bara män. Föreningen De badande wännerna får kritik från många håll efter tisdagens beslut att även i fortsättningen neka kvinnor medlemskap i föreningen.

Bara män. Föreningen De badande wännerna får kritik från många håll efter tisdagens beslut att även i fortsättningen neka kvinnor medlemskap i föreningen.

Foto: Tommy Söderlund

Majoritet för kvinnor2017-11-14 05:15

700 personer, så många medlemmar har DBW, klubben som bildades redan 1814.

Kvinnor har aldrig varit välkomna, även om frågan då och då har lyfts för diskussion.

Senast förra tisdagen röstade föreningens mötesdeltagare åter nej till en möjlig stadgeändring om att välkomna kvinnliga medlemmar.

Detta har orsakat stor debatt, inte minst i sociala medier, och bland andra landshövding Cecilia Schelin Seidegård har dömt ut beslutet som förlegat och otidsenligt.

– Det är klart att jag är väldigt besviken över att man inte inser att det bara finns en väg framåt, säger hon.

Huruvida Region Gotland kommer att forsätta att sponsra DBW med 1,2 miljoner kronor per år för skötsel av Botaniska trädgården är oklart.

– Beslutet att inte acceptera kvinnliga medlemmar ställer till med stora problem för oss och är helt oförenligt med Region Gotlands jämställdhetspolicy. Vi har ett avtal som sträcker sig över nästa år, och det väntar nog en tuff diskussion om det ska förlängas, säger Tommy Gardell, ordförande i tekniska nämnden och tillägger:

– Det var synd att de inte tog chansen och ändrade sina stadgar nu eftersom det dröjer fem år innan de ens kan ta upp frågan igen.

En av medlemmarna i DBW, Jakob Snoder, känner sig frustrerad. Han tillhör den grupp inom föreningen som jobbar för att i framtiden välkomna kvinnliga medlemmar.

– Problemet är att av våra 700 medlemmar så närvarar endast 80–90 på mötena, och det är inte de yngre. På mötet förra tisdagen var det jag och två till som var under 50 år och då blir det svårt att få igenom förändringar, säger han.

Faktum är att majoriteten av DBW-medlemmarna är öppna för kvinnliga medlemmar, det visar den enkät som skickades ut 2015 och som alla har fått chansen att svara på.

– Men för att få igenom beslut måste fler yngre gå på mötena och rösta, annars kommer det inte att hända någonting.

Jakob Snoder betonar att han gillar det som föreningen i grunden står för, och den nytta DBW gör, men är rädd att det blir svårt att rekrytera medlemmar i framtiden om inte stadgarna ändras.

– Det här är en typisk generationsfråga och de äldre medlemmarna säger inte nej till kvinnligt medlemskap av illvilja. Om DBW ska kunna göra en viktig samhällinsats även framöver så måste vi välkomna kvinnor, tyvärr gör få av de äldre den kopplingen.

Hur kan du och ni som vill få till en förändring gå vidare?

– Vi ska lämna in en motion till vårt möte i december som uppmanar till en stadgeförändring, men för att lyckas krävs det stor uppslutning av de yngre medlemmarna på det mötet, säger Jakob Snoder.

Röster i sociala medier

Cecilia Schelin Seidegård, landshövding:

”Det finns många som inte är med av principiella skäl och då har man misslyckats med det ändamål som DBW hade. Då man i sällskapet ville samla frisinnade och moderna män som ville förändra samhället.”

Patrik Thored (Moderaterna):

”Har valt att inte gå på mötena de senaste fyra åren. Hur kan region Gotland ha en förening bara bestående av män som remissinstans?”

Leif Bertwig, mäklare:

”Jag tyckte detta sällskap var otidsenligt redan på 1970-talet och såg ingen poäng med att gå med. Det var ett personligt ställningstagande. Det kan även bli problem med nyrekrytering och på sikt kan ju vissa sammanslutningar, trossamfund och sekter självdö.”

Lena Calderon, pressansvarig Sveriges farmaceuter:

”Detta har jag ifrågasatt tidigare. Helt otidsenligt. Risken är väl att föreningen självdör då allt fler män vaknar upp till nuet och verkligheten.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om