Mer än en månad har gått sedan Bertil Olofssons ladugård och närmare 100 kor blev lågornas rov. Tiden närmast efter branden var tuff, men nu växer tillförsikten på Kroks i Lokrume. De djur som räddades står i Bäl tills vidare.

– Det rullar på bra nu, vi har korna hos Petterssons i Bäl. Det är en bit att åka dit, men det går bra, säger Bertil Olofsson.

LÄS MER: "Försökte få ut så många djur som möjligt"

Resterna från den nedbrunna ladugården ska nu forslas bort från gården. Stenar, lecablock och järnskrot fraktas iväg – och efterspelet till branden i december pågår.

– Vad gäller försäkringsbolaget så verkar det som att det ordnat sig. Det mesta av resterna från ladugården är borta, säger Bertil Olofsson.

Framtidstron har återvänt och nu har planerna för lantbruket klarnat.

– Det ska bli fortsatt mjölkproduktion. Vi ska bygga nytt för hundratalet kor här och det ska bli två mjölkrobotar när det byggs nytt. Vi har varit runt på Gotland och ska över till fastlandet en del för att titta på ladugårdar, säger Bertil Olofsson.

LÄS MER: "Har varit väldigt jobbigt"

Att bygga en ny modern ladugård med plats för 100 kor och mjölkrobotar görs inte i en handvändning. Förhoppningen är att bygget ska komma igång till våren eller i sommar.

– Korna är tillbaka i år i bästa fall, men det kan ta längre tid. Om ett år ska de nog vara tillbaka i alla fall, säger Bertil Olofsson.

Han har själv nått pensionsåldern, så på Kroks byggs det också för kommande generation lantbrukare.

– Förr var det alltid äldste sonen som skulle ta över, i dag är det den som har lust som får göra det. Min systerson har de planerna, säger Bertil Olofsson.

Ladugårdsbranden på Kroks inträffade 5 december i fjol.