När regionstyrelsens vice ordförande, Filip Reinhag (S), summerade år 2017 under måndagens fullmäktigemöte var det i minst sagt positiva och hoppfulla ordalag.

– 2017 var ett bra år för Gotland. Vi har haft Sveriges lägsta arbetslöshet och vi har haft en god tillväxt i gotländska företag. Gotländska företagare ser positivt på framtiden och det bådar gott, sa han.

Lika optimistisk var dock inte oppositionsrådet Eva Nypelius (C).

– Bokslutet visar ett stort plus på sista raden men vi får inte luras att allt är frid och fröjd, sa hon.

Eva Nypelius flaggade för att sparpaketet på 170 miljoner till år 2019 är för litet och att hon räds att det kommer att krävas ett nytt sparpaket.

– Vi har en fortsatt bekymmersam ekonomi. Jag har sagt det tidigare och jag kommer att fortsätta tjata om det – det gör mig orolig att nämnderna fortfarande går minus mot budget, sa hon.

Föga förvånande blev hälso- och sjukvårdens ekonomi än en gång den stora frågan. Eller den stora elefanten i rummet, som Lars Thomsson (C) beskrev den. Från talarstolen visade han upp flera diagram som visade att vården de senaste två mandatperioderna fått ett budgettillskott på 464 miljoner kronor – från 1 132 miljoner kronor år 2011 till 1 568 miljoner kronor år 2018.

– Det finns inget i historien som är i närheten av den här utvecklingen, sa han.

Lars Thomsson fick dock svar på tal från hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, Stefaan de Maecker (Mp).

– Vi har en sjukvård att vara stolta över, sa han och fortsatte:

– Jag tycker att det är skamfullt att prata om sjukvården som en elefant i rummet som bara kostar pengar. Om vi inte vill ha en sjukvård som är sämre än resten av landet måste vi ha en mycket djupare diskussion.

Det märktes minst sagt under måndagens fullmäktigesammanträde att det är valår. Samtidigt som majoriteten blickade glatt tillbaka på år 2017, ropade oppositionen att "vargen kommer". Under den drygt två timmar långa debatten om årsredovisningen hade samtliga partier flertalet representanter uppe i talarstolen – förutom Sverigedemokraterna som satt kvar vid sin bänkrad.